معرفی گروه فقه و حقوق

تاریخ انتشار: 1400/08/15

گروه فقه و حقوق که از سال 1388 تأسیس گردید در نظر دارد تا مباحث نو‌پدید فقهی و یا مباحث اجتماعی و راهبردی فقهی را در حوزة زن و خانواده، که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، در دستور مطالعه و بررسی قرار دهد.

هدف گزاری کلان گروه فقه و حقوق:

با توجه به مسائل و موضوعاتی که در سیاستگذاری های کلی و اسناد کلان مرکز از تشکیل گروه های علمی درنظر گرفته شده است، اهداف کلی ذیل برای تدوین برنامه های اجرایی و پژوهشی گروه فقه و حقوق قابل طرح است:

1. انجام پژوهش‌ها و مطالعات نوین فقهی و حقوقی و یا مباحث اجتماعی و راهبردی فقهی نوپدید در حوزة زن و خانواده
  2. پاسخ بنیادین، کاربردی و توسعه ای فقهی و حقوقی علمی به نیازهای جامعه و نهادهای علمی حوزوی و غیر حوزوی، قضایی و حقوقی، براساس مبانی فقهی و حقوقی پذیرفته شده اسلامی
  3. تبدیل شدن به مرجعی برای تولید و بازتولید نظریات و مباحث فقهی و حقوقی در حوزه مطالعات زنان خانواده
  1. تحلیل و بررسی و تولید پژوهش های فقهی و حقوقی با توجه به پژوهشهای نظری بنیادین کلامی و فلسفی استخراج شده در گروه مطالعات نظری
  2. پرورش پژوهشگران، اساتید و كارشناسان حوزه مطالعات اسلامى زن و خانواده برای انجام پژوهشهای فقهی و حقوقی در جهت ترویج نظریات و اندیشه های تولیدی و پاسخ گویی به نظریات و شبهات رقیب ازطریق مشاركت هم‌افزا با جامعة علمی و مراكز وظیفه ‌مند در امور زن و خانواده

بیانیه ماموریت گروه فقه و حقوق:

با توجه به اهداف کلان فوق، یعنی انجام مطالعات بنیادی، کاربردی و توسعه ای نوین فقهی و حقوقی و یا مباحث اجتماعی و راهبردی فقهی نوپدید در حوزه مباحث زنان و خانواده و پاسخگویی این مطالعات و نظریات به نیاز‌های جامعة علمی و مراکز وظیفه‌مند داخلی و خارجی و گروه های علمی مرکز مطالعات، در بیانیه ماموریت گروه «فقه و حقوق» به این اهداف با صراحت بیشتری توجه میشود.

بر این اساس «رسالت» گروه فقه و حقوق، انجام مطالعات بنیادی، کاربردی و توسعه ای فقهی و حقوقی (با گرایش ها علمی مختلف مرتبط با هر رشته علمی) در محورهای ذیل در خصوص مسائل مربوط به زن و خانواده بر مبنای علوم مختلف فقهی و حقوقی برگرفته از معارف و مبانی اسلامی با اولویت نظریه پردازی، الگوسازی دین مدارانه، پاسخگویی به شبهات و نظریات رقیب و تامین نیازهای علمی گروه های داخلی مرکز و جوامع علمی بیرونی خواهد بود. (عرصه های فعالیت گروه فقه و حقوق در بیانیه ماموریت):

* تولید و بازتولید دانش و نظریه های علمی بنیادین، کاربردی و توسعه ای فقهی و حقوقی بر مبنای دانش فقهی و حقوقی اسلامی و شیعی، در عرصه مباحث زن و خانواده با توجه به نیازهای جامعه علمی داخلی و خارجی بخصوص مطالبات کلان و خرد مرکز مطالعات

* تحلیل و بررسی ابعاد فقهی و حقوقی یافته های گروه مطالعات نظری و انجام پژوهشهای مورد نیاز با هدف پاسخ گویی نظری و کاربردی فقهی و حقوقی به این یافته ها

* بازشناسی نظریات تولیدی علمی رقیب و شبهات مطروحه و پاسخگویی به آن با رویکرد فقهی و حقوقی به اشکال دیده شده در برنامه های جامع مرکز (تولید کتاب و مقاله، برگزاری نشستهای علمی داخلی و بین المللی، تشکیل کلاسهای آموزشی و ...)

* مشارکت فعال و هم افزا در عرصه های گوناگون علمی داخلی و خارجی و فضای گفتمانی علمی با رویکرد فقهی و حقوقی، با تولید دانش و نظریات فقهی و حقوقی اسلامی نوین در حوزه مباحث زن و خانواده