به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات زن و خانواده، کتاب «مادری؛ حقوق و مسئولیت ها» به قلم سرکار خانم نرگس خدامی از سوی انتشارات مرکز تحقیقات زن و خانواده چاپ و منتشر شد.
در ابتدای مقدمه این کتاب آمده است: هر چند واژة «اسره» به معنای خانواده در متون وحیانی چندان استعمالی ندارد، چینش آموزههای حقوقی و اخلاقی در کنار یکدیگر نشان از اهمیت و جایگاه والای خانواده در فرهنگ اسلامی دارد؛ تا آن جا که میتوان خانواده را زیربنای تمدن اسلامی دانست. در این میان، اهمیت و والایی جایگاه مادری در این متون به صراحت بیان شده و مورد اتفاق اندیشمندان مسلمان بوده است. نکته مذکور البته بیانگر این نیست که دریچة بحث و گفتوگوهای عالمانه دربارة مادری گشوده نباشد.
در ادامه این مقدمه آمده است: دربارة مادری از جهاتی میتوان بحث کرد، از جمله: الف) تصویر مادری در متون اسلامی با رویکرد کلامی؛ ب) ابعاد حقوقی و فقهی مادری؛ ج) جنبههای روانشناختی مادری؛ د) وجوه اجتماعی مادری، از جمله تحولات مادری و آسیبشناسی مادری در ایران؛ هـ) مواجهه با مادری و حمایت از آن در سیاستگذاریهای دولتی و غیر دولتی؛ و) بازنمایی مادری در رسانهها و در جامعة کارشناسی کشور.
در میان مباحث مذکور، محور نخست از تقدم رتبی برخوردار است. هر چند در این رابطه مقالات و متون متعددی نگاشته شده است، نیاز به تدوین متنی احساس میشد که با نگاهی جامع به منابع اسلامی، تصویری نسبتاً جامع از قرائت اهل بیت(ع) به دست دهد.
در پایان مقدمه این کتاب آمده است: در اثر حاضر سرکار خانم نرگس خدامی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده، کوشیده است تا این کاستی را برطرف نماید. این اثر هر چند در صدد ارائهي مباحث اجتماعی نیست، دانش نویسندة محترم از حوزة مطالعات جنسیت و خانواده، به مثابة دانشی میانرشتهای، زمینهای را فراهم کرده است تا متون دینی با نگاهی به فضای علوم اجتماعی و روانشناختی نیز مورد خوانش قرار گیرد.
انتخاب موضوعاتی خاص، همچون مادری، به دلیل آن که غالباً با تمرکز بر موضوع بحث ـ در این جا مادری ـ و غفلت از موضوعات مرتبط به آن ـ پدری و همسری ـ همراه است، میتواند به دریافت تصویری مبالغهآمیز و غیر واقعی از موضوع بیانجامد. از قضا موضوع مادری هم در موضع پژوهشگری و هم در موضع ترویج و تبلیغ، به چنین آفتی مبتلا بوده و نتیجة آن به حاشیه رفتن جایگاه پدری و همسری و تبدیل شدن مادر به مفهوم مرکزی در گفتمان خانوادة ایرانی بوده است و این خود، به احساسی شدن فضای تربیت در خانواده و شیوع پدیدة فرزندسالاری کمک نموده است. از اینرو لازم است تا اندیشمندان در پژوهشهایی از این دست با الگوی فهم و تحلیل شبکهای، که تصویر مادری را در کنار تصاویر مرتبط و در یک شبکة مرتبط میبیند، به بررسی متون مقدس اقدام نمایند؛ چنان که نویسندة اثر، چنین مسیری را پی گرفته است.
شایان ذکر است این کتاب در قطع رقعی، 142 صفحه و تعداد 3000 نسخه به قیمت 90 هزار ریال چاپ و در اختیار محققان و پژوهشگران حوزه زن و خانواده قرار گرفته است.