به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات زن و خانواده، سرکار خانم پروفسور میروشه هوجا (Mirushe Hoxha) در نشست علمی بررسی « تشابه فرهنگی زنان مسلمان ایران و بالکان » در سخنانی اظهار داشت: کشور مقدونیه در منطقه بالکان در اروپای شرقی قرار گرفته و با 2 میلیون نفر جمعیت کشور کوچکی بشمار می آید، این کشور بخشی از کشور یوگسلاوی بوده و با یک جنگ داخلی از این کشور جدا شده است.
وی در ادامه افزود: چندین مذهب در کشور مقدونیه وجود داشته و نسبت جمعیت زنان و مردان تقریبا به یک اندازه است، 35 درصد جمعیت مقدونیه را مسلمانان تشکیل داده و بقیه افراد عمدتا ارتودکس بوده و درصد بسیار کمی کاتولیک هستند و فقط 5 درصد از مسلمانان مقدونیه به زبان این کشور صحبت می کنند.
استاد دانشگاه مقدونیه با بیان اینکه در حدود 25 سال پیش که این کشور از یوگسلاوی جدا نشده بود، حجاب در این منطقه ممنوع نبوده است، خاطرنشان کرد: البته در حدود نیم قرن پیش با توجه به اینکه یوگسلاوی یک کشور کمونیستی بوده، پوشیدن حجاب ممنوعیت داشته و مردم در این منطقه نمی توانستند به راحتی مسائل مذهبی داشته باشند.
وی با بیان اینکه از سال 1991 با ایجاد تحولاتی در این منطقه، بانوان مسلمان پوشیدن حجاب را آغاز کردند، گفت: البته هنوز هم در مؤسسات عمومی حجاب ممنوع است، اما جامعه به سمتی پیش می رود که بانوان از حق قانونی داشتن حجاب برخوردار شوند، برای دانشجویان پوشیدن حجاب ممنوع نیست، اما اساتید دانشگاه ها فقط می توانند سمبلی از حجاب داشته باشند.
حمایت از حجاب ارمغان انقلاب اسلامی برای بانوان ایرانی است
خانم پروفسور میروشه هوجا (Mirushe Hoxha) با بیان اینکه بانوان که حجاب دارند بسیار قابل احترام بوده و به نوعی محافظ برای بانوان و روح آن ها بشمار می آید و کسی که حجاب دارد، رفتار متفاوتی هم خواهد داشت، تصریح کرد: امیدوارم که بانوان مقدونیه هم مانند بانوان ایرانی حجاب کامل داشته باشند و البته این حجاب را بخواهند نه به عنوان لباس رسمی مجبور به پوشیدن حجاب باشند.
وی اخلاق مداری را برای بانوان مسلمان در مقدونیه بسیار مهم دانست و گفت: این یک شاخصه مهم برای آن هاست، البته در ایران بانوان از حمایت های بیشتری در این جهت برخوردارند، اما در کشورهای غربی اخلاق مدار بودن بانوان و دختران به شدت تحت تأثیر رسانه ها و فضای جامعه قرار می گیرد، بانوان ایرانی باید قدر داشته های خود را بدانند و این از نعمت هایی است که انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) برای آن ها به ارمغان آورده است.
استاد دانشگاه مقدونیه خاطرنشان کرد: در این کشور بانوان مسلمان می توانند در مجلس حضور داشته باشند، اما پوشیدن حجاب برای آنها ممنوع است و ما نسبت به این مسأله اعتراض داریم و اگر مساوی بودن حقوق مردان و زنان مطرح می شود، باید زنان هم بتوانند آزادانه با هر نوع پوششی بتوانند در مجلس حضور داشته باشند.
خانم پروفسور میروشه هوجا (Mirushe Hoxha) در ادامه افزود: در مقدونیه دبیرستان های اسلامی وجود دارد که دختران و پسران از هم جدا بوده و مطالعات اسلامی در این مدارس تدریس می شود و آنها می توانند در دانشگاه در هر رشته ای که علاقه مند هستند ادامه تحصیل دهند، جامعه اسلامی در مقدونیه برای به دست آوردن جایگاه خود تلاش می کند، البته تحقق این دغدغه بسیار سخت خواهد بود و گام به گام به دنبال آن خواهند بود.
اسلام هراسی در غرب، مسیحیان را از حجاب دور کرده است
خانم پروفسور میروشه هوجا با بیان اینکه در جامعه اسلامی مقدونیه متأسفانه طلاق افزایش یافته و نسبت درخواست طلاق از سوی بانوان نیز کمی افزایش داشته است، اظهار داشت: حق حضانت فرزندان بر اساس حکم دادگاه مشخص می شود و معمولا این حق به مادران داده می شود و نفقه نیز فقط در موقع زندگی مشترک به بانوان پرداخت می شود، ضمن اینکه برخی از توافق ها باید میان پدر زن و پدر مرد صورت بگیرد.
استاد دانشگاه های ملی و جنوب شرقی کشور مقدونیه همچنین تصریح کرد: حجاب بانوان در مقدونیه به دلیل اعتقاد به خداوند است و آن ها می خواهند که یک مسلمان کامل باشند و تمامی عبادات همچون نماز و روزه و دوری از محرمات را بجا می آورند، البته برخی مشکلات در رابطه با حمایت از زنان و خانواده ها به ویژه بانوان مسلمان وجود دارد که متأسفانه سیاست های مشخصی برای برطرف شدن این مشکلات وجود ندارد.
استاد دانشگاه مقدونیه خشونت در خانواده و خیانت را دو عامل عمده طلاق در کشور مقدونیه دانست و گفت: حمایت ویژه ای برای بانوان مطلقه در مقدونیه وجود ندارد، آموزش جنسی در مدارس این کشور نیز در حال حاضر با توجه به گستردگی اینترنت و رسانه های دیگر کاهش یافته و واقعا نمی دانم که چرا این آموزش ها در حال کمرنگ شدن است.
خانم پروفسور میروشه هوجا در پایان با بیان اینکه در جامعه مسیحیت در کشور مقدونیه نسبت به حجاب عدم تمایل قطعی وجود ندارد، تصریح کرد: بنابر دلایلی از جمله ترس و ناآگاهی نسبت به حجاب و البته اسلام هراسی که داعش و گروههای تکفیری در غرب ایجاد کرده اند، مسیحیان را نسبت به حجاب دور کرده است.
شایان ذکر است، سرکار خانم پروفسور میروشه هوجا (Mirushe Hoxha) مسلمان شیعی و اهل کشور مقدونیه بوده و استاد دانشگاه های ملی و جنوب شرقی این کشور می باشد. ایشان دارای دکترای حقوق از فرانسه و دکترای حقوق بشر از زاگرب می باشد. همچنین کاندیدای ریاست جمهوری کشور مقدونیه و فعال فرهنگی، سیاسی، حقوق بشر و دانشگاهی می باشد.
در پایان این نشست علمی، جمعی از پژوهشگران و صاحبنظران پرسش هایی را در خصوص این بحث مطرح و با سرکار خانم پروفسور میروشه هوجا (Mirushe Hoxha) به بحث و مناظره پرداختند.