به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات زن و خانواده، حجتالاسلام والمسلمین بهجتپور، مدیر جدید حوزههای علمیه خواهران سراسر کشور، شنبه ۲۸بهمن ماه ۹۶، از این مرکز بازدید کرد.
در این بازدید، حجتالاسلام والمسلمین زیبایینژاد، رئیس مرکز تحقیقات زن و خانواده، طی گزارشی از فعالیتهای مرکز اظهار داشت: میتوان گفت در ساختار رسمی حوزه اولین مجموعه حوزوی هستیم که سند چشمانداز ۱۵ ساله طراحی کردیم. در این طراحی، بومیسازی اولویت اول بوده است. در ۵ سال اول، اولویت یک ما، ارتقای نیروی علمی بود؛ چون در آن زمان در حوزه زن و خانواده تخصصی در کشور نبود و افراد باید تقویت میشدند. در ۵ سال دوم، نقطه تمرکز، بر تعمیق و توسعه پژوهشها قرار گرفت. در ۵ سال سوم هم، اولویت ارتباطات علمی اضافه میشود. تازمانی که ما در حاشیه جریان علم باشیم، کسی ما را نمیبیند. باید در جریان علم و در متن جامعه علمی دیالوگ برقرار کنیم. در این راستا واحد تهران چند سال است فعال است و کارهای خوبی انجام داده است.
پرورش و تقویت نخبگان جوان علمی و نخبگان کنشگری روی میز مرکز تحقیقات
رئیس مرکز تحقیقات زن و خانواده در بحث فعالسازی حلقههای پژوهشی گفت: این حلقهها از افراد جوان و نخبهای که در مقطع دکترا هستند و دغدغه انقلاب دارند، تشکیل شده است. البته از نظر آکادمیک ضعیف هستند که باید تقویت شوند تا با پرسشهای جدید مواجهه عالمانهتری داشته باشند. در حوزه زنان افراد فعال و نخبه به سن بازنشستگی رسیدهاند و نیاز است افراد جوان ورود کنند.
ایشان افزود: ما در این عرصه به دو قشر نیازمندیم. نخبگان علمی و نخبگان کنشگری که با ادبیات نظری گفتمان انقلاب در حوزه جنسیت و خانواده آشنا باشند و سرحلقههای مدیریتی ما را تشکیل دهند و دیگران را در این عرصه راهبری کنند که این دو طرح هماکنون روی میز ماست.
حجتالاسلام والمسلمین زیبایینژاد در پایان سخنان خود گفت: در بحث جنسیت و آموزش، یک نهاد مطالعات راهبردی نیاز داریم که شاخصهای رشد تربیتی، اجتماعی، سیاسی و اخلاقی را داشته باشد. اگر این تولید صورت بگیرد، بیشترین بهرهبردارش غیرحوزویان خواهند بود. این کار هنوز در کشور انجام نشده است و ما هم داعیهدارش هستیم، ولی هنوز نتوانستیم به آن دست یابیم و متاسفانه اتصال بین نهادهایی مثل ما و مراکز اجرایی هنوز برقرار نشده است.
حوزه علمیه اگر بتواند حرف خود را بزند، عزیز میشود
حجتالاسلام والمسلمین بهجتپور، تولید ادبیات دانش را کاری سخت و زمانبر دانست و اظهار داشت: ادبیات دانش از اندیشکده شروع میشود و نظام مسائل را طرح میکند، مباحث نظری و اصول و قواعد آن را تولید میکند و در نهایت راهبرد حل آن مسئله را نشان میدهد. ما اگر قرار است در بحث آموزش در ده، پانزده رشته فعال شویم، باید ادبیات علمی آن باید تولید شود. وقتی این اتفاق افتاد، میتوانیم بگوییم در این مسئله قادریم مدرسه معنادار تأسیس کنیم. گاهی سی سال زحمت کشیده میشود تا ادبیات دانش یک علم تولید شود. اگر کوتاهی کنیم نازلترین سطح، گفتمان خواهد شد. بدتر آن است که مدیران ضعیفی پای کار میآیند و شما مجبورید در یک دوره، دائم ترمیم کنید. در پژوهشگاهها شاید طبیعی باشد چون همزمان رشد اتفاق میافتد، اما در آموزش شما باید مثلا سه سال بعد به فرد مدرک بدهید و او با همین سطح نازل وارد جامعه بشود.
ایشان افزود: ما باید یک چرخه معنادار از پژوهشکدهها و گروههای پژوهشی شکل دهیم که با سرعت بالا و توان قابل توجهی، ادبیات علمی کار را از منابع اسلامی سامان دهند و کمک کنند تا رشتهها را راه بیندازیم. آن وقت است که میتوانیم بگوییم حوزه علمیه توانست مرجعیت دینی مثلا مسائل زنان یا زن و خانواده را احراز کند.
مدیر حوزههای علمیه خواهران سراسر کشور با اشاره به این که نیاز است توسعهای در این زمینه داشته باشیم، گفت: هنوز استاد و متن اسلامی به معنای کامل نداریم و همین باعث میشود همیشه نگران باشیم که این مطالب به ضد خودش تبدیل نشود. اگر با این نگاه پیش برویم که استادی جزوهای میگوید و بعد کتاب میشود، خیلی خطر کردهایم و هستند مؤسساتی که بدون پشتوانه به میدان زدهاند و فضا از حالت تخصصی خارج شده است.
وی با انتقاد از وضع موجود در حوزههای علمیه تصریح کرد: ما در این سالها نتوانستیم اصل دین را در خیلی از حوزههای تخصصی مطرح کنیم؛ چون افراد دینی پای کار نیستند. باید آموزش ما، پسِ پژوهش قرار بگیرد تا این نگرانیها برطرف گردد. حوزه علمیه اگر بتواند حرف خود را بزند، عزیز میشود.
مرکز تحقیقات زن و خانواده باید مرجع تخصصی کشوری در حوزه جنسیت و خانواده از منظر دین بشود
حجتالاسلام والمسلمین بهجتپور در پایان سخنان خود افزود: واقعا باید تمرکز کنیم و مرجعیت دینی حوزه زن و خانواده را تأمین کنیم. همین که فرمودند که ما باید به جایی برسیم که مسئولین کشور دریابند که در حوزه جنسیت نقطهای که میتوانند به آن تمرکز کنند و حرف دین را بشنوند، ماییم. این باید تکثیر یابد و تخصصی شود. این درست نیست که یک نفر مرجع همه سؤالات جدید در حوزه زن و خانواده شود، ما دهها متخصص در شاخههای مختلف نیاز داریم تا در همان زمینه تخصصی مرجع باشند.
حجتالاسلام والمسلمین دهقان، معاون پژوهش مرکز تحقیقات زن و خانواده در ادامه این جلسه، در زمینه پروژههای پژوهشی در دست اقدام این مرکز توضیحاتی ارائه دادند.
شایان ذکر است حجتالاسلام والمسلمین بهجتپور به تازگی با رأی اعضای شورای سیاستگذاری حوزههای علمیه خواهران، مدیر جدید حوزههای علمیه خواهران سراسر کشور و جانشین حجتالاسلام والمسلمین جمشیدی شدهاند.