خانم دکتر داور پناه، معاون ترویج مرکز تحقیقات زن و خانواده نیز در ادامه نشست مفهوم شناسی«خودآیینی، اقتدار، جنسیت»، بحث خودآینی در تقریر فمنیست ها را مورد توجه قرار داد و گفت: خودآیینی در ادبیات فمنیستی و اسناد بین المللی کاربرد دارد و عموما بر تمامیت جسمانی و اختیارات در حوزه فرزندآوری، سقط جنین و .... زن استوار است.
یکی از مسائلی که سبب توجه فمینیستها به خودآیینی شده، تحمیل فداکاری به زنان است. فمنیست ها معتقدند همواره زن به مثابه انسانی برای دیگری و تنها وسیلهای برای اهداف دیگران قلمداد می شود و دیگرآیین است.
مقوله زنان علیه خود، دومین مسئله فمینیستها است که اشاره به پدیده ای دارد که زنان تسلیم به پدرسالاری را انتخاب خود می شمرند و در عین دیگرآیینی، توهم خودآیینی دارند.
فمنیستها در ابتدا خودآیینی را برای جریان فمینیسم مفید می شمردند ولی بعدها با ایراد نقدهای جدی و بازخوانی و واسازی، کوشیدند آن را زنانه تر کنند.
معاون ترویج مرکز تحقیقات زن و خانواده به نقدهای فمنیست ها در مواجهه با مقوله خودآینی اشاره نمود و ابراز داشت: بسیاری از نقدهای فمینیست ها به خودآینی از بستر لیبرالیسم می گذرد. از آن جمله فردگرایی افراطی، تمرکز بیش از اندازه بر عقل و صوری و انتزاعی بودن نقدهای فمینیسم بر خودآیینی است.
خانم دکتر داورپناه به بازخوانی های فمینیستها از خودآیینی اشاره نمود و بیان داشت: فمنیستها برچسب ارتباطی را مورد توجه قرار داده، ذیل تعاریف خود، عناوین و نظریات متعددی را ارائه نمودهاند.
وی ضمن ارائه تقسیمبندی از بازخوانیهای ارتباطی، دو مقوله فرایندی و محتوایی و یا علّی و تقویمی را از مهمترین تقسیمبندیهای این عرصه عنوان کرد و خاطرنشان کرد: قائلان به بازخوانی علّی بر این باورند که شرایط محیطی بر خودآیینی تاثیر دارد ولی مانع آن نمی شود، در حالی که تقویمی ها، شرایط بیرونی را کاملا قوام بخش خودآیینی میپندارند و معتقدند در برخی محیط ها خودآیینی اساسا امکان ندارد.
وی با بیان این که بازخوانی فرایندی نیز از انواع مختلفی برخودار است، خاطرنشان کرد: در این تقسیمبندی عامل خودآیینی در ذیل مسائلی چون مهارت افزایی یا گفتگوهای مسئولانه و ... سوق پیدا میکند.
معاون ترویج مرکز تحقیقات زن و خانواده، نظریه های عاطفه محور را از دیگر تقسیم بندیهای بازخوانی ارتباطی برشمرد و ابراز داشت: قائلان بر این امر، با تمسک به عواطف و احساسات، بر مقوله خودآیینی تأکید می کنند؛ در این اندیشه عموما از تمثیل جایگاه مادری استفاده میگردد. بازتعریف عواطف زنانه در تصمیم گیریهای خودآیین نقش جدی دارد.
سخنران این نشست تقریرهای چندفرهنگ گرایی، محتوایی، اصلاح سوژه و پست مدرن از دیگر تقسیم بندی های این حوزه به شمار می رود.
خانم دکتر داورپناه با بیان این که بازخوانی اصلاح سوژه، خودآیینی را وصف سوژه مردانه دانسته و به دنبال توصیف زنانه از سوژههاست، اظهار داشت: پست مدرنها، با گذر از مفهوم سوژه، به مقتضیات بدن زنانه و اموری غیر از عقل توجه نمودهاند و انسان را شبکهای از تمایلات، خواسته ها، امیال و ارزشهای متعدد می دانند. این نگرش به طور کلی خودآیینی را بی معنا می کند.
گفتنی است؛ در بخش پایانی این نشست، جلسه پرسش و پاسخ برگزار و اساتید به سوالات حضار پاسخ دادند.
کانال مرکز تحقیقات زن و خانواده در سروش
کانال مرکز تحقیقات زن و خانواده در ایتا
با ما همراه باشید