پژوهشگر حوزه کتابشناسي از انتشار اثرش با نام «کتاب شناسي توصيفي زن و خانواده» خبر داد و اظهار داشت: اين کتاب با توجه به نقشهاي گوناگون زنان در حوزههاي مختلف خانوادگي و صحنههاي اجتماعي، ارزش و هويت ديني و اسلامي زنان را با استناد به کتابهاي منتشر شده اين حوزه در دوره معاصر بيش از پيش آشکار ميسازد.
سلمان حبيبي در گفتوگو با خبرگزاي کتاب ايران(ايبنا)، درباره اين کتاب و انگيزههاي تدوين آن عنوان داشت: در نظام تربيتي اسلام، زن و خانواده از عناصر ارزشمند بهشمار ميآيند. زن به عنوان مدير خانواده از ارکان اثرگذار جامعه ديني است و همزمان در نقشهاي مادري، همسري، خانهداري و در زمينههاي اقتصادي و اجتماعي نقش آفريني ميکند.
وي با بيان اين که «بانوان مسلمان ايراني با پيبردن به ارزش و هويت ديني زن بر دو انديشه افراطي و تفريطي واپسگرايي و فمينيسم افسار گسيخته خط بطلان ميکشند و هويت اسلامي خويش را پاس ميدارند» عنوان داشت: با توجه به تاليفات اين حوزه و ديدگاههاي اسلام، زنان مومن و با همت ميتوانند پابه پاي مردان، قلههاي معنويت و تهذيب نفس و تکامل روحي را فتح کنند، اخلاق و فضيلتهاي انساني را نهادينه سازند و ارزشمند و اثرگذار باشند. خداي متعال زن را همدوش همسر و مادر را تکيهگاه فرزند قرار داده است تا فرشته انس، الفت و آرامش و معطر کننده فضاي زندگي انساني، خاستگاه دل گرمي و عاطفه و زيبايي خاطر شود.
نويسنده و کتابشناس حوزه علوم انساني افزود: از سوي ديگر، خانواده نيز به عنوان کوچکترين و مهمترين نهاد اجتماعي در رشد و شکوفايي افراد جامعه نقش بهسزايي دارد و خانواده متعادل و مطلوب، کانون آرامش و آسايش افراد، بستري مناسب براي برقراري روابط سالم اعضا، نخستين مرکز آشنايي افراد از حقوق متقابل يکديگر و نيز اساسيترين مکان آموزش و پرورش افراد جامعه است. با اين همه، اين کانون گرم، پيوسته در معرض آسيبهاي بسياري قرار دارد که هر يک از آنها ميتوانند آن را از درون متلاشي سازند.
حبيبي درباره اهميت مطالعه درباره نقش بانوان و تاثير آنها در عرصههاي گوناگون اجتماع گفت: به دست آوردن آگاهي و دانشافزايي درباره موضوعات و مسايل نهاد اجتماعي خانواده، وظيفه همگان است. يکي از بهترين راههاي آشنايي با مسايل مربوط به خانواده و زنان، مطالعه کتابها و پژوهشهايي است که در اين زمينه وجود دارند. کتابشناسي زن و خانواده اين فرصت را فراهم ميکند تا از طريق معرفي آثار منتشر شده، با مسايل گوناگون زنان و خانواده بيشتر آشنا شويم.
وي افزود: همچنين اين اثر زمينهاي براي پژوهشگران عرصه خانواده و زن ايجاد ميکند تا با مراجعه موضوعي به کتابشناسي حاضر، با محتواي پژوهشهاي صورت گرفته آشنا شوند و در کمترين زمان بتوانند نيازهاي پژوهش خود را بر طرف کنند. همچنين پژوهشگر با بررسي اين کتاب شناسي ميتواند از کمبودها و کاستيهاي آثار منتشر شده آگاهي يابد و درصدد جبران و خلأهاي پژوهشي برآيد.
پژوهشگر حوزه کتابشناسي درباره محتواي اين نوشتار توضيح داد: کتابشناسي زن و خانواده از دو دفتر مستقل و مجزا تشکيل شده است. دفتر نخست به کتابشناسي توصيفي زن اختصاص دارد و در بردارنده چهار بخش است. در بخش نخست، به آثاري درباره زن از ديدگاه اسلام پرداخته ميشود و در بخش دوم، حقوق زن و در بخش سوم، نقش و جايگاه زنان در اجتماع و تمدن اسلامي بررسي ميشوند. بخش چهارم نيز به زن و حجاب اختصاص دارد.
وي تصريح کرد: دفتر دوم، کتابشناسي توصيفي خانواده را دربردارد. اين دفتر از شش بخش تشکيل شده است. در بخش نخست، به آثاري درباره خانواده از ديدگاه اسلام توجه ميشود. در بخش دوم حقوق خانواده و در بخش سوم، روابط خانواده معرفي خواهند شد. بخش چهارم به جامعهشناسي خانواده، بخش پنجم به آسيبشناسي خانواده و آخرين بخش، به خانواده و ازدواج اختصاص دارند. در دفتر نخست 112 اثر و در دفتر دوم 76 اثر معرفي شدهاند.
نگارنده اين مجموعه با بيان اين که قلمروي تحقيق کتابشناسي حاضر، زبان فارسي است و اين اثر بر کتابهاي منتشر شده و قابل دسترس در ايران تمرکز داد، گفت: تمامي کتابهايي که در کتابشناسي حاضر توصيف شدهاند، در کتابخانههاي مهم و معتبر کشور قابل دستيابياند.
حبيبي با تاکيد بر اين که اين کتابشناسي شامل همه منابع مکتوب پيرامون خانواده نيست، ادامه داد: بيترديد منابع يادشده نيز از ميان دهها کتاب، براي معرفي انتخاب شدهاند و به طور طبيعي، کتابهاي ارزشمند و قابل توجه ديگري نيز وجود دارند. از آنجا که هدف گردآوري مجموعه حاضر، معرفي تمامي منابع موجود نبوده، لذا جاي خردهگيري نخواهد بود. همچنين توصيف افزونتر برخي کتابها به معناي اهميت بيشتر آن کتابها نيست. در پايان کتاب نير براي دسترسي آسان به پديدآورندگان آثار، نمايه اشخاص و نيز تسهيل در شناسايي موضوعات، نمايه جامع موضوعي فراهم آمده است تا محققان و پژوهشگران در سريعترين زمان ممکن بتوانند از جزئيترين موضوع درباره «زن وخانواده» مطلع شوند.
سلمان حبيبي سال 1345 در شهرستان بابل متولد شد و از سال 1361 در حوزه علميه قم به تحصيل و تحقيق اشتغال يافت. تاکنون از وي بيش از 70 اثر کتابشناسي و مأخذشناسي در موضوعات مختلف از جمله کتابشناسي مقام معظم رهبري به چاپ رسيده است.
نخستين چاپ «کتابشناسي توصيفي زن و خانواده» از سوي مرکز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيماي قم، انتشارات دفتر عقل، در آخرين روزهاي سال ۸۸ در 378 صفحه رقعي به چاپ رسيد.