جستجو فارسی / English

کتاب زن و مسائل قضائي و سياسي

تاریخ انتشار: 1391/02/18     
کتاب حاضر تنظيم شده پنج جلسه بحث و انتقاد انجمن اسلامي پزشکان تحت عنوان " زن و مسائل قضايي و سياسي" است که در اواخر سال 1345 و اوايل سال 1346 هجري شمسي توسط آيه الله مطهري ايراد شده است.

مرتضي مطهري
انتشارات صدرا
چاپ اول، ارديبهشت 1391
قيمت: 1800 تومان

کتاب حاضر تنظيم شده پنج جلسه بحث و انتقاد انجمن اسلامي پزشکان تحت عنوان " زن و مسائل قضايي و سياسي" است که در اواخر سال 1345 و اوايل سال 1346 هجري شمسي توسط آيه الله مطهري ايراد شده است. در اين کتاب درباره زن و چهار مسئله شهادت، قضاوت، افتاء و سياست بحث شده و به سوالاتي که معمولا در اين موضوعات مطرح است پاسخ داده شده است.
کتاب داراي سه بخش زن و شهادت، زن و قضاوت و افتاء، زن و سياست است و در انتهاي هر بخش قسمتي با عنوان پرسش و پاسخ نيز وجود دارد.
در بخش اول اين مسئله که چرا شهادت دو زن با شهادت يک مرد هم پايه قرار مي گيرد و اين که چرا در بسياري از موارد شهادت زن قابل قبول نيست، بررسي مي شود. نقص عقل زن، پايين تر بودن تقوا و عدالت زن نسبت به مرد، رابطه شهادت با حفظ و ضبط به اين معني که شخص بتواند روند وقوع رخدادي را بدون فراموشي حفظ و ضبط کند، به عنوان فرضيه هاي اين حکم نقد مي شوند.
مواردي که شهادت زن قبول نيست مانند رويت هلال، طلاق، اموري که موجب اجراي حد شوند و مواردي که شهادت زن و مرد با هم قبول است مانند شهادت هاي مربوط به باب نکاح و هم چنين مواردي که شهادت زن به تنهايي کافي است مانند مسائل مالي و مسائل زنانه مثل شهادت بر ولادت طفل و علت اين تفاوت ها عنوان شده است.
بررسي جمله اي از نهج البلاغه در باب تبيين چرايي تساوي شهادت دو زن با يک مرد با بررسي ميزان عقل، استعداد ابتکار و ابداع زن و مرد نيز در اين بخش آمده است.
در بخش دوم و در باب مسئله قضاوت زنان شهيد مطهري به بحث روايي مي پردازد و در آخر مي گويد: ولي به هر حال اين مطلب – که زن نمي تواند قاضي باشد – با اين که همه روايات آن قابل خدشه و مناقشه است اما تقريبا از نظر فقه اسلامي يک امري است که مورد تسلم شناخته شده است. مسئله افتاء زن و تفاوت هاي اين باب با باب قضاء نيز در اين بخش مورد مداقه قرار گرفته است. ايشان در اين باب مي گويند: بنابر اين در باب افتاء به طور قطع هيچ دليلي نداريم براي اين که افتاء منحصر به مرد است.
بخش آخر با عنوان زن و سياست عناويني مانند زن و کار خارج خانه؛ کار اجتماعي؛ کار دولتي؛ زن و ولايت خاصه؛ زن و ولايت عامه؛ زن و سياست در دنياي امروز؛ دلايل موافقين دخالت زن در سياست مانند بيعت زنان با پيامبر(ص)، بيعت با امام علي (ع)، داستان ملکه صبا و دلايلي ديگر؛ دلايل منع شرعي حضور زنان در حکومت مانند آيه اي از سوره نساء، سيره، حديثي منسوب به پيامبر (ص)، آيه اي از سوره احزاب، حديثي منسوب به امام باقر (ع) و دلايلي ديگر  و دو نظريه درباره ماهيت راي دادن: وکالت و تفويض حق حکومت ذکر شده اند.
در آخر به چند پرسش درباره تعدد زوجات، طلاق، سرپرستي کودکان طلاق، غيبت شوهر و به کار بردن حيله در ازدواج پاسخ داده شده است.
اين کتاب 121 صفحه اي، در ادمه مباحث آن استاد شهيد درباره حقوق زن است و با کتاب هاي نظام حقوق زن در اسلام، مسئله حجاب، پاسخ هاي استاد به نقد هايي بر کتاب مسئله حجاب و اخلاق جنسي در اسلام و جهان غرب در يک زمينه قرار مي گيرد.

 

http://www.mehrkhane.com/ShowContent.aspx?ContentID=2858

اشتراک گذاری:
نظرات
اطلاعات تماس

مرکز قم: بلوار غدیر ، کوچه 10 ، پلاک 5
 تلفـن:  58-32603357 (025)
 فکس:  32602879 (025)
دفتر تهران: بلوار کشاورز ، خ نادری ، ک حجت دوست ، پ 56
 تلفـن:  88983944 (021)
 فکس:  88983944 (021)
دسترسی سریع

فروشگاه اینترنتی
سامانه آموزش مجازی
کتابخانه
بانک محتوای علمی
کتابخانه دیجیتال
فصلنامه مطالعات جنسیت‌وخانواده
شبکه های اجتماعی

ایتا بله آپارات