جستجو فارسی / English

خواستگاري در ليست مراسم هاي درحال انقراض

تاریخ انتشار: 1387/11/15     
بعدازيک ساعت سرخ و سفيد شدن واين پا وآن پا کردن با لکنت از خودش مي گويد و به زحمت اولين سوال نخ نما شده جلسه آشنايي را مي پرسد و دوباره سکوت تا سوالي ديگر مطرح شود .دسته گل وچاي و کله قند تزيين شده بخشي از مراسمي است که هر روزخلاصه تر مي شود تا آنجاکه در ليست مراسم هاي در خطر انقراض قرار گرفته است

بعدازيک ساعت سرخ و سفيد شدن واين پا وآن پا کردن با لکنت از خودش مي گويد و به زحمت اولين سوال نخ نما شده جلسه آشنايي را مي پرسد و دوباره سکوت تا سوالي ديگر مطرح شود .دسته گل وچاي و کله قند تزيين شده بخشي از مراسمي است که هر روزخلاصه تر مي شود تا آنجاکه در ليست مراسم هاي در خطر انقراض قرار گرفته است  

به گزارش خبرنگار اجتماعي برنا ،مراسم خواستگاري ازقديمي ترين و جذاب ترين آداب ازدواج است که به اعتقاد قديمي ها خاطره انگيزترين بخش زندگي شان است . کم نيستند پدرو مادر بزرگ هايي که هنوز خاطره اولين نگاه را درجمع هاي خانوادگي مرور مي کنند.اما چقدر نسل جديد به اين مراسم ها پايبند هستند و به اجراي صحيح آن اعتقاد دارند .

ح- هاشمي با لبخند به اين پرسش جواب مي دهد ومي گويد: زماني اين مراسم اهميت داشت که دختر وپسر براي اولين بار همديگر را در کنار خانواده هايشان مي ديدند و يا به احترام خانواده قبل از اين جلسه صحبتي با يکديگر نمي کردند اما حالا خواستگاري يک مراسم فرمايشي است تا قرارهاي رسمي تر مثل تعيين مهريه و زمان عروسي را خانواده ها تعيين کنند .حتي چاي تعارف کردن عروس تازه هم بر عهده مادرش است و کسي زحمت گرداندن شيريني براي بله گفتن عروس خانم را به خود نمي دهد .

اما اين مراسم به همان ميزان بي اهميت است که حسين 20 ساله گمان مي کند ؟

اشکان صدفي هم سن انقلاب است و سه سالي است که ازدواج کرده است . او که همسرش را اولين بار در مراسم خواستگاري ديده مي گويد . براي انتخاب همسرم مدت ها کارم رفتن به خواستگاري بود . دوستان به شوخي مرا کارشناس خواستگاري مي دانستند اما درتمام اين مراسم ها چه آنها که براي نخستين بار مهمانشان بوديم وچه کساني که کاربه جلسه دوم مي رسيد، همگي به رسوم اين مراسم اعتقاد داشتند و حتي برخي براساس سنت هاي متفاوتشان از ما پذيرايي مي کردند .

او اضافه مي کند: برخي از مراسم ها با گذشت زمان کهنه نمي شوند و هنوز هم زيبا و قشنگ هستند .

ولي نظرات در اين رابطه متفاوت است ؛خديجه تشکري از مراسم خواستگاري متنفر است او مي گويد : ازاين که جماعتي ناآشنا دور هم جمع شوند و من هم زير سنگيني نگاهشان چاي ببرم، بيزارم . او مي گويد : دلم مي خواهد به جاي خواستگاري در پارک يا رستوراني با همسر آينده ام سخن بگويم .

خديجه اما به نفس مراسم موافق است . مي گويد اين جلسه مي تواند مراسمي جهت آشنايي خانواده ها باشد.

اوادامه مي دهد:با توجه به ازدواج هايي که در اطرافم صورت گرفته گمان مي کنم انتخاب ها ديگر مثل سابق نيست يعني اول پدرومادر ها فرد مقابل را بپسندندو بعد دختر يا پسر .

اما انگارسبک ازدواج اطرافيان شيرين با خديجه متفاوت است زيرا او معتقد است دوستي ها کمتربه خواستگاري وازدواج ختم مي شود و اين تنها مسيري که هر کسي با هر کيفيتي بايد از آن عبورکند .

شيرين تاکيد مي کند :شايد ديگر مثل قديم تمام آداب ورسوم مراسم خواستگاري رعايت نشود اما باز هم در اکثر ازدواج ها شروع داستان با مراسم خواستگاري است .

ريحانه فرهنگي مولف کتاب درباره سنت هاي قديمي خواستگاري مي گويد :يکي ازاصول پذيرايي قديمي و سنتي درمجلس خواستگاري،مراسم چاي گرداندن است.در قديم از طريق اين رسم،دختر براي نخستين بار اجازه مي يافت که در جمع خانواده داماد حضور يابد.از سوي ديگر حسن سليقه دختر نيز به طور کلي در نحوه پذيرايي کردن او با چاي سنجيده مي شد.امروز گرچه اين سنت دگرگون شده است و در بسياري از موارد به مفهوم اجازه ورود دختربه مجلس خواستگاري نيست ،اما همچنان پا بر جاست .

او توصيه مي کند: بهتر است پس از ورود و جاي گزين شدن ميهمانان و احوال پرسي هاي اوليه،سيني چاي را خود عروس خانم بياورد و به ميهمانان تعارف کند.

اين نويسنده اضافه مي کند: سنت شيريني گرداني و بله برون و ...سنت هايزيبايي هستند که هرکدام دراين مراسم نماد پيامي از جانب فاميل داماد بهخانواده عروس هستند .

او به آقايان پيشنهاد مي کند: در انتخاب نوع گل و نحوه لباس پوشيدن دقت کنندو تميزي استکان هاي چاي و دقت در نحوه پذيرايي را نيز به دختر خانم ها يادآوري مي کند .

اما اين مراسم که ريشه مذهبي دارد مورد توجه قانونگذار نيز قرار گرفته است. خواستگاري از ناحيه جنس مذکر انجام مي شود که مطابق فطرت و طبيعت انسان امري است طبيعي. اين قاعده حتي در مورد حيوانات نيز جاري است و رجوع و درخواست از جنس مخالف اکثراً از ناحيه جنس مذکر آغاز مي شود. دين مقدس اسلام نيز که آئينه فطرت است بر اين رويه فطري و طبيعي صحه نهاده و بر اين مبنا و اساس است که در قرآن و سنت در امر ازدواج مردان مخاطب گشته اند و مستقيماً به آنان دستور ازدواج و همسر گزيني داده شده است. براي نمونه آيه 3 سوره نساء مي فرمايند: «فانکحوا ما طاب لکم من النساء» يعني با زنان طيب ازدواج کنيد. بنابراين خواستگاري عبارت از اين است که از زني تقاضاي ازدواج کنند. عمل خواستگاري قبل از مراسم عقد و اجراي صيغه نکاح صورت مي گيرد و چنانچه مورد قبول واقع شود اين فاصله زماني بين خواستگاري و اجراي مراسم عقد شرعي را نامزدي مي گويند. خواستگاري ممکن است توسط زوج يا به وسيله خويشان و دوستانش صورت پذيرد.

در قانون مدني يک ماده به خواستگاري اختصاص داده شده که مبتني بر فقه اسلامي است و آن ماده 1034 قانون مدني است که مي گويد: «هر زني را که خالي از موانع نکاح باشد، مي توان خواستگاري نمود.»

هنوزهم شنيدن خاطره تکراري چاي هاي ريخته شده و خواستگار سوخته جذاب است ومي توان سالها به خجالت وسربزيري هاي ساختگي شوهرتان دراولين مهماني بخنديد .

اشتراک گذاری:
نظرات
اطلاعات تماس

مرکز قم: بلوار غدیر ، کوچه 10 ، پلاک 5
 تلفـن:  58-32603357 (025)
 فکس:  32602879 (025)
دفتر تهران: بلوار کشاورز ، خ نادری ، ک حجت دوست ، پ 56
 تلفـن:  88983944 (021)
 فکس:  88983944 (021)
دسترسی سریع

سامانه آموزش مجازی
کتابخانه
بانک محتوای علمی
کتابخانه دیجیتال
فصلنامه جنسیت و خانواده
فروشگاه اینترنتی
شبکه های اجتماعی

ایتاسروشآپاراتاینستاگرام