مؤسسه پژوهشي و آموزشي"معهد المعارف الحکميه"لبنان با مشارکت رايزني فرهنگي ايران، سمينار"جايگاه زن در انديشه مقام معظم رهبري" را دوم اسفندماه در سالن اجتماعات مجتمع فرهنگي، توريستي"الساحه"بيروت برگزار نمود.
به گزارش اداره کل روابط عمومي و اطلاع رساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي،اين سمينار طي مراسم ويژهاي با حضور حجتالاسلام و المسلمين نعيم قاسم معاون دبيرکل حزبالله، غضنفر رکنآبادي سفير ايران ، سيد محمد حسين رئيسزاده رايزن فرهنگي و جمعي از نخبگان مرد و زن از طوائف مختلف لبنان افتتاح شد.
دراين سمينار ابتدا،رئيسزاده رايزن فرهنگي ايران ضمن تبريک ولادت فرخنده حضرت زهرا(ع)،گفت: زن به مرتبه شرف و عزّت در انديشه، کردار و رفتار رهبر معظم انقلاب رسيده است و ما اين را بسيار روشن و واضح در کتابها، مطالعات و سخنان ايشان قبل و بعد از انقلاب اسلامي ميبينيم.
وي افزود:اگر بخواهم به موضوع مهم و سرنوشتسازي در اين زمينه اشاره کنم، به نقش ايشان در کنار امام خميني(ره) در پايهريزي چارچوبهاي قانوني متعلّق به جايگاه و حقوق زن بر اساس شريعت مقدس در قانون اساسي جمهوري اسلامي ميباشد.
رئيسزاده گفت:در ماده بيستويکم قانون اساسي مواردي آمده که اهميتي استثنايي به جايگاه زن در پيشرفت جامعه و نظام ميدهد.
رايزن فرهنگي سپس بندهاي اين ماده در مورد مسئوليتهاي دولت در قبال زنان را قرائت نمود و افزود: اين اصول قانوني که بيش از سه دهه از تدوين آنها ميگذرد امروز در ايران عملي شدهاند. رهبر معظم انقلاب از سه زاويه به قضيه زن ميپردازند.
اول: نقش زن بهعنوان انسان که در مسير تکامل معنوي و روحي گام بر ميدارد و از اين زاويه رهبر معظم انقلاب ميفرمايد هيچ فرقي ميان زن و مرد وجود ندارد و در تاريخ هم زنان برجسته و عظيمالشأن و هم مردان برجسته و عظيمالشأن بودهاند.
دوم: در سطح فعاليت اجتماعي، سياسي، علمي و اقتصادي از نظر رهبر معظم انقلاب ميدان فعاليت علمي، اقتصادي و سياسي به طور کامل بر روي زن گشوده است و هر کس بخواهد زن را از اين جنبه مرحوم کند، خلاف حکم الهي عمل کرده است.
سوم: رهبر معظم به زن و مردم بهعنوان دو چشم يک انسان نگاه ميکنند چنانکه آن دو در خانواده در يک جبهه زندگي هستند و هر کدام ويژگيها و خصوصيات جسمي، روحي، فکري، غريزي و عاطفي خاص خود را دارند و اگر اين دو جنس در کنار يکديگر طبق حدود و موازين اسلامي زندگي کنند، خانواده برخوردار از عاطفه، برکت و مستمر و مفيد براي همه خواهد بود.
حجتالاسلام و المسلمين نعيم قاسم قائممقام دبير کل حزبالله گفت: متأسفانه بدليل اشتغالات زياد نتيجه تحولات سياسي در دنيا و منطقه و گرفتاريهاي داخلي هر کشور، از موضوع مهم جايگاه، نقش، حقوق و مسئوليتهاي زن غفلت کرديم و همزمان غرب بهگونهاي با قضيه زن برخورد نمود که انسانيت زن را از او گرفت.
وي افزود:نظر و موضع امام خميني و آيتالله خامنهاي نسبت به حقوق و جايگاه زن از دايره تشريع اسلامي خارج نميباشد و چنانچه در مواضع رهبر معظم انقلاب انديشه کنيم چهار اصل را در مييابيم که ايشان آنها را پايه و اساس ترسيم حد و مرز حقوق و تکاليف زن قرار دادهاند و اين چهار اصل عبارتند از:
1- مساوي بودن زن و مرد در شؤون جامعه مبتني بر خاستگاه اسلام و آنچه فرق ميان زن و مرد را ميسازد تقوا و دستاورد هر يک از مجال زندگي و جامعه ميباشد.
2- جهاد زن در مقابل دشمن که از مجاهدت وي در داخل منزل آغاز ميشود و در پشت سر هر مجاهدي، مادري يا همسري مجاهد وجود دارد که زمينه قدمگذاشتن او در مسير جهاد را فراهم آورده است.
3- ارزش زن فراتر از ارزشگذاري تجاري و بازار کار ميباشد. ارزش زن بهعنوان انسان تعيين ميگردد نه بر اساس نقشي که در بازار کار ايفا ميکند و بهعبارت ديگر جايگاه و شأن زن حتي اگر وارد بازار کار نشود، محفوظ ميماند. هر چند کار کردن براي زن جائز است اما اصل و اساس در ارزش زن، ارزش انساني اوست.
4- عفاف زن و چنانچه زن عفاف خود را حفظ نمايد قدم در راه کمال گذاشته است و اگر آن را از دست دهد جايگاهي در منزل و خارج از آن ندارد.
معاون دبير کل حزبالله با اشاره به ديدگاه مادي غرب به زن، و تضعيف بنيان خانواده در غرب، سست شدن تمايل به ازدواج و ترجيح دادن ارتباط خارج از ازدواج همچون همخانگي، روابط نامشروع، فرزند خواندگي و غيره، افزود زن در غرب در اکثر زمينهها شأن و جايگاه خود را از دست دادهاند است و با تمرکز بر جسد زن، وي در خطر قرار گرفته است در حالي که اسلام بر روي ارزش زن تمرکز ميکند و حتي حجاب و پوشاندن بدن در حدود شرعي آن به نفع کرامت و شخصيت زن است تا از اغواگري بر کنار بماند.
معاون دبير کل حزبالله در ادامه بر زن مجاهد لبناني که همسر و فرزندان مجاهد را به مقاومت اسلامي تقديم کرده و با رعايت جنبه انسانياش در همه ميادين حضور فعّال يافته تا نقش اسلام در تحقّق پيروزي، عزّت و کرامت را نشان ميدهد، درود فرستاد و سپس با اشاره به تلاش بعضيها در لبنان براي تدوين قوانين احوال شخصي عرفي به جاي قوانين احوال شخصي ديني، آن را خطرناک و حرام دانست و افزود: قوانين احوال شخصي ما جزئي از ايمان و اعتقاد و التزام ديني ميباشد و مخالفت با آن، حرام است و اگر مسائل مستحدثه و مشکلات ناشي از تحولات جامعه وجود دارد، باب اجتهاد مفتوح است و ميتوان با مراجعه به مراجع ديني مشکلات را حل نمود.
وي در اين رابطه به ضميمه شدن پانزده شرط در عقد ازدواج در ايران بهعنوان تجربهاي مفيد و حلّي متمدنانه براي برخي مشاکل، اشاره نمود و آن را نمونهاي براي ظرفيت حل مسائل در قالب قوانين احوال شخصي بر شمرد.
قابل ذکراست جلسات علمي سمينار در چهار جلسه و هر جلسه دو سخنراني همراه با گفتگو و سؤال و پاسخ، برگزار شد و طي آن خانمها زهرا راستي و انسيه شاهحسيني از ايران در کنار سخنراناني از لبنان، مقاله خود را ارائه کردند و همچنين مقاله ارسالي خانم فاطمه بداغي معاون حقوقي رياست جمهور توسط همسر سفير ايران در لبنان، قرائت شد.