به گزارش ارتباطات فرهنگي دفتر مطالعات و تحقيقات زنان، نشست هم انديشي جنسيت و زبان قرآن با حضور اعضاي محترم هيئت علمي و کارشناسان، حجة الاسلام والمسلمين عمومي (مدرس حوزه) و سرکار خانم دکتر نگار داوري اردکاني (عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي) با ارائه بحث جناب حجة الاسلام دهقان (عضوهيئت علمي دفتر مطالعات و تحقيقات زنان) برگزار گرديد.
بنابر اين گزارش، هفدهمين جلسه از سلسله نشستهاي همانديشي دفتر مطالعات و تحقيقات زنان به نقد و بررسي پژوهش صورت گرفته پيرامون جنسيت و زبان قرآن تخصيص داده شد. در ابتداي اين نشست حجة الاسلام دهقان ضمن بررسي رابطه جنسيت و زبان قرآن و تأکيد بر اينکه تحليل صورت گرفته در اين پژوهش، تحليلي صرفاً زباني است، کلام قرآن را گفتاري و شفاهي عنوان کرده و شواهدي بر مدعاي مزبور ذکر کرد.
کارشناس گروه فقه و حقوق دفتر مطالعات زنان، ضمن برشمردن سطوح تحليل يک گفتار، به تحليل زبان قرآن در سطح واژگاني و گفتماني پرداخت، وي با اشاره به اين که در هر دو سطح امکان برداشتهاي فرودستانه نسبت به زنان وجود دارد، اظهار داشت: با بررسي عميقتر و منسجمتر آيات در سطوح مزبور و با در نظر داشتن بافت فرهنگي زمان نزول، شفاهي و گفتاري بودن زبان قرآن ميتوان تحليلي از آيات به دست آورد که شائبة فرودستي زنان را از ميان بردارد.
در ادامه دکتر داوري اردکاني با اشاره به اهميت موضوع، استدلالي و علمي بودن، درکنارهم آوردن زبانشناسي قديم و جديد و دارا بودن فهرست کاملي از آيات جنسيتي را از ويژگيهاي اين پژوهش برشمرد.
عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي، باطرح سؤالي پيرامون اهداف کلان اين پژوهش، به تبيين پيشنهادي خود براي اين پژوهش پرداخت و در ادامه، دلالتهاي جنسيتي برخي از واژههاي قرآن را بررسي نمود.
درادامه اين نشست حجة الاسلام والمسلمين عمومي، با اشاره به لزوم پيشفرضهاي کلامي بحث افزود: گرچه اين پژوهش تحليلي زباني است ولي خالي از تبيين فرضهاي کلامي نيست و بيان اين پيش فرضها در مقدمه ضروري است.
درپايان حجةالاسلام دهقان به سوالات مطرح شده پاسخ داد.