جستجو فارسی / English

کتاب «تأثير طلاق بر فرزندان» نقد و بررسي شد

تاریخ انتشار: 1389/05/26     
نشست نقد و بررسي کتاب «تاثير طلاق بر فرزندان‌» با حضور مترجم و روان‌شناسان برگزار شد و کارشناسان به اتفاق طلاق را يک تجربه دانستند، نه صرف يک بحران. به گفته منتقدان، خود طلاق اثر منفي بر روحيه فرزندان باقي نمي‌گذارد بلکه نحوه برخورد والدين با اين تجربه بسيار با اهميت است.
نشست نقد و بررسي کتاب «تاثير طلاق بر فرزندان» ،23 مرداد ماه با حضور مرضيه عطاردي، کارشناس ارشد مشاوره خانواده، الهه مظاهري، منتقد کتاب، سپيده باطبي، دبير نشست و فرناز فرود، مترجم کتاب در سراي اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.

نخست، «فرناز فرود»، مترجم کتاب عنوان کرد: «گري نيومن»، نويسنده کتاب «تاثير والدين بر فرزندان»، مشاور آمريکايي و پيشوايي روحاني است که برنامه‌اي سه ساعته با عنوان «قصرهاي ماسه‌اي» براي فرزندان طلاق در 10 ايالت آمريکا به صورت اجباري اجرا کرد. هدف از اين برنامه وارد کردن والدين در دنياي کودکان براي درک احساسات آن‌هاست.

وي با تاکيد بر عقيده برخي روان‌شناسان مبني بر بي‌اهميت بودن رخدادهاي زندگي و اهميت نحوه برخورد با آن‌ها، اظهار داشت: زماني که والدين رفتار مناسبي در خانواده نداشته باشند، تاثير منفي بسياري بر روحيه فرزندان باقي مي‌گذارد. هدف از تاليف اين نوشتار تبديل شدن طلاق به يک تجربه نه صرف يک بحران است.

فرود با تاکيد بر اين که کتاب حاضر به عنوان يک هدايت‌گر براي يافتن مشکلات فرزندان، کنترل خشم و ابراز آن، فهم واقعيت طلاق و پيدا کردن ويژگي‌هاي منحصر به فرد فرزندان تاليف شده است، تشريح کرد: در ترجمه کتاب محورهاي اصلي به شش بخش تقسيم شده تا خواننده احساس کسالت و خستگي نکند. در حاشيه بخش‌هاي کتاب نيز بازي‌هايي براي بچه‌ها درنظر گرفته شده است.

مترجم کتاب «تاثير طلاق بر فرزندان» درباره هدف از ارايه بازي‌ در اين نوشتار توضيح داد: بازي‌ها براي آشکار کردن احساسات کودکان تعبيه شده است. بچه‌ها از طريق بازي‌ها، نمايش و آشپزي تمايلات خود را بروز مي‌دهند و پدر و مادر را وارد جهان خود مي‌کنند. فرزندان طلاق با وجود اين که تمايل به دوست داشتن والدين خود دارند، اما قدرت تصميم‌‌گيري براي دوست داشتن دو طرف را ندارند، نوشتار حاضر کمکي به بچه‌ها براي دوپاره نشدن شخصيت آن‌هاست.

فرود والدين را بهترين افرادي که مي‌توانند فرزندان را از تجربه دردناک طلاق به سلامت عبور دهند، دانست و يادآور شد: با توجه به اين که پدر و مادر پس از پشت سرگذاشتن تجربه طلاق، قادر به تصميم‌گيري بي‌طرف در مقابل يکديگر نيستند، بنابراين مطالعه اين کتاب مي‌تواند آن‌ها را برخود مسلط کرده، نواقص افراد را گوشزد و احساس گناه والدين را در مقابل فرزندان کاهش دهد.

وي با تاکيد بر اين که براي نگارش اين اثر 20 هزار پدر و مادر و فرزند طلاق در آمريکا مورد بررسي قرار گرفته‌اند، بيان داشت: فرزندان طلاق نخستين تجربه تلخ زندگي خود را با جدايي پدر و مادر خود تجربه مي‌کنند و اين مساله از سوي پدر و مادري که قطعا نخستين تجربه را ندارند، بايد حل و فصل شود. بنابراين والدين بايد در مقابل فرزندان رفتار با اعتماد به نفسي داشته باشند، زيرا فرزندان طلاق حساس و در مقابل مشکلات آسيب‌پذيرترند.

سپس سپيده باطبي عنوان کرد: طلاق في‌نفسه تاثيرات منفي بر فرزندان باقي نمي‌گذارد، بلکه نگرش کودکان را بر شيوه برخورد والدين تغيير مي‌دهد.

در ادامه، فرناز فرود با تاکيد بر اهميت دروني‌سازي احساس امنيت به فرزندان طلاق، افزود: فرزندان طلاق، افرادي خشمگين يا گوشه‌گير و افسرده‌اند. خشم بچه‌ها نبايد سرکوب شود بلکه با ارايه راه حل، مهار مي‌شود. در اين کتاب نمونه‌هاي گفت‌وگوهاي ميان والدين و فرزند ارايه شده و اين مساله که فرزندان احساس متفاوت بودن مي‌کنند، نيز بررسي شده است.

سپس الهه مظاهري، کارشناس حوزه روان‌شناسي و مشاوره با اشاره به اين که نوشتار حاضر درباره چگونگي رفتار والدين با کودکان طلاق تاليف شده است، بيان داشت: خانواده‌ها بايد ياد بگيرند که مهارت‌هاي کافي را به فرزندان خود آموزش دهند تا بچه‌ها بتوانند اين دوره را با سلامت روان طي کنند.

وي با تاکيد بر اين که کتاب حاضر با زباني ساده و قابل فهم به ارتباط مناسب والدين و فرزندان پرداخته است، تاکيد کرد: يکي از مشکلات خانواده‌هاي طلاق، بدگويي والدين در غياب يکديگر است، متاسفانه اين مساله در جامعه ايراني رعايت نمي‌شود و اين امر زمينه بسياري مشکلات را براي فرزندان فراهم مي‌کند.

مرضيه عطاردي، کارشناس مشاوره درباره سودمندي کتاب «تاثير طلاق بر فرزندان» تصريح کرد: خوشبختانه اين کتاب به دليل قرابت فرهنگي با ايران و پرداختن به مساله کودکان، تاثير زيادي بر خانواده‌ها گذاشته است، همچنين بازي‌درماني روشي است که بسياري از روان‌شناسان به آن تاکيد دارند.

اين سخنران نشست، روش بازي‌درماني اين کتاب را هدايت شده برشمرد و اظهار داشت: بزرگسالان براي برقراري ارتباط با کلام با کودکان بازي مي‌کنند و اسباب‌بازي‌ها به جاي کلمات به کار مي‌روند.

در ادامه فرناز فرود، مترجم اثر با اشاره به اين که فصل نخست کتاب را به شيوه و قلم خود نگاشته است، اظهار داشت: فصل دوم راهنمايي‌هاي براي تربيت کودکان، هشدار‌هايي به خانواده‌ها، نقاشي و بازي‌ و فعاليت‌هاي هنري اختصاص دارد. اين کتاب نخستين جلد از مجموعه‌اي شش جلدي درباره طلاق است.

الهه مظاهري در پاسخ به اين سوال دبير نشست که عنوان کتاب تاثير طلاق بر فرزندان را مشخص کرده اما در متن کمتر به اين عامل پرداخته است، تشريح کرد: فصل‌ ابتدايي کتاب توضيحاتي درباره فرزندان و خانواده‌ها، مسير رشد و اعتماد به نفس آن‌ها، جهت‌يابي عاطفي در سال‌هاي اوليه زندگي و برنامه راهبردي خانواده‌ها براي آموزش فرزندان ارايه کرده است.

نشست نقد و بررسي کتاب «تاثير طلاق بر فرزندان» ،23 مرداد ماه با حضور کارشناسان روان‌شناسي در سراي اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.
اشتراک گذاری:
نظرات
اطلاعات تماس

مرکز قم: بلوار غدیر ، کوچه 10 ، پلاک 5
 تلفـن:  58-32603357 (025)
 فکس:  32602879 (025)
دفتر تهران: بلوار کشاورز ، خ نادری ، ک حجت دوست ، پ 56
 تلفـن:  88983944 (021)
 فکس:  88983944 (021)
دسترسی سریع

سامانه آموزش مجازی
کتابخانه
بانک محتوای علمی
کتابخانه دیجیتال
فصلنامه مطالعات جنسیت و خانواده
شبکه های اجتماعی

ایتا بله آپارات