مديريت بازتوليد خانواده، ضرورت امروز جامعه ايراني
دفتر مطالعات و تحقيقات زنان در بيانيهاي به تبيين ديدگاههاي تحليلي خود پيرامون يکي از مسائل مهم و کليدي جامعه پرداخت. در اين بيانيه آمده است:
خانواده بهسان موجودي زنده بطور غالبي در حال بازسازي خود و مواجهه سازنده با شرايط متحول گوناگوني ميباشد که نمونههاي اين تحرک فعال در ابعاد فردي و اجتماعي قابل مشاهده است.
از سوي ديگر تحولات فرهنگي، اجتماعي و تکنولوژيک دهههاي گذشته تأثيرات عميقي بر خانواده وارد ساخته و آن را به لحاظ کارکردي تضعيف و از مديريت موقعيتهاي جديد عاجز نموده است.
با اين حال خانواده ايراني با جذب عناصري از فرهنگ جديد و ترکيب آن با ويژگيهاي فرهنگ ايراني و اسلامي تلاش براي بازتوليد خود را از دست نداده و در تحولات موجود در صدد حفظ و صيانت از قدرت و امتيازات اجتماعي خود در ميان طبقات جامعه و انتقال آن به نسل آينده است.
بازتوليد خانواده ايراني عنوان بيانية تحليلي سال 88 دفتر مطالعات و تحقيقات زنان به مناسبت روز زن است که در چهار بخش کلي (اهميت موضوع، ظرفيتهاي خانواده ايراني، تحولات خانواده و بايستهها) تنظيم شده است. اين بيانيه به اهميت بحث از بازتوليد خانواده ايراني پرداخته و آن را براي صيانت از قدرت و امتيازات اجتماعي خانواده در بحبوحة دگرگونيهاي اجتماعي، اقتصادي و تکنولوژيک ضروري قلمداد کرده است. همچنين ظرفيتها و تواناييهاي خانواده را مهم ارزيابي کرده و تلاش دارد روشي را براي ارتقاي خودآگاهي خانواده ارائه کند تا خانواده با کاربست آن بتواند ارزشهاي اصيل و فرهنگي خود را به نسل آينده انتقال دهد.
در بخش ديگري از اين بيانيه تحولات خانواده در عصر حاضر بحث و بررسي شده و از ضعف خودآگاهي خانواده، ناآشنايي با واقعيتهاي مدرنيت و ضعف در مديريت استعدادها به عنوان مخاطرات جدي نهاد خانواده در رويارويي با اين تحولات ياد شده است.
تغييرات گسترده در شبکه ارتباطي (تغيير سفرهاي خانوادگي به سفرهاي فردي با دوستان)، تحولات جنسيتي (حاکم شدن منشهاي زنانه در خانواده ايراني)، تحولات ازدواج و طلاق، عرفيگرايي (انحراف تدريجي از شريعتگرايي به معنويتگرايي) و رسانهاي شدن خانواده (بازنمايي وضعيتي غيرواقعي و غيربومي از خانواده) از جمله تحولاتي است که اين بيانيه به تبيين آنها پرداخته است.
اين بيانيه با ناموفق قلمداد کردن کارنامة نهادهاي مختلف مديريتي، علمي و فرهنگي ـ اجتماعي در حمايت از خانواده به بررسي علل اين امر پرداخته و همه نهادهاي حکومتي، رسانهاي، حوزوي و مردمي را به سياستگذاري کلان در اين زمينه دعوت کرده است. در ادامه بر توجه همه نهادها به جهتگيري در مؤلفههاي زير تأکيد شده است:
افزايش آگاهي خانواده از مسئوليتهاي خود
پررنگ کردن سهم تأثير خانواده در فرايند جامعهپذيري فرزندان
توجه به تفکيک نقشهاي جنسيتي
تقويت شبکه همبستگي طايفهاي
تقويت هويت ملي و منطقهاي با محوريت خانواده
مديريت مناسک ملي و مذهبي
مديريت احساسات خانواده
مديريت الگوي سبک زندگي
در بخش پاياني نيز به رابطه دين، دولت و خانواده اشاره شده و از ظهور انقلاب اسلامي به عنوان ظرفيتي جديد براي حضور دين در عرصه اجتماع ياد شده است. در ادامه امکان بازتوليد خانواده ايراني را از يک سو در گرو تعامل سازنده خانواده با نهادهاي دين و حکومت، از سوي ديگر محوريت خانواده در کنترل و هدايت سرنوشت خويش و بالاخره در همراهي دولتها با نهادهاي کارشناسي حوزه و دانشگاه دانسته است.
لينک به متن کامل بيانيه:
http://womenrc.ir/index.php?sid=&lang=fa&action=bayaniye&cat=4&id=447&artlang=fa