به گزارش خبرگزاری وفا ، کتاب موقعیت حقوقی زنان بزهدیده در فقه و حقوق در قلمروی حقوق و جایگاه زنان بزهدیده در فقه و حقوق است و هدف اصلی آن ارائه مبانی حمایت از بزهدیدگان، علل و عوامل بزهدیدگی زنان، راهکارهای حمایت از زنان بزهدیده و حقوق آنها در فرآیند عدالت کیفری از دیدگاه اسلام است.
این کتاب از سه فصل اصلی تشکیل شده که فصل نخست به کلیات، مفاهیم، مبانی، عوامل و راهکارها، فصل دوم به عوامل بزهدیدگی زنان و راهکارهای حمایتی آنها و فصل سوم به حقوق زنان بزهدیده و حمایتهای فقهی و حقوقی میپردازد.
نویسنده در فصل اول ضمن بازشناسی به مفاهیمی مانند بزهدیده، بزهدیدهشناسی، انواع بزهدیده و موقعیت حقوقی زنان بزهدیده اشاره میکند.
نویسنده در فصل دوم به آداب و رسوم غلط و انحرافی، نقش سازمانهای غیردولتی، رسانهها و وسائل ارتباط جمعی و عوامل بزهدیدگی میپردازد.
در فصل سوم موقعیت زنان بزهدیده از منظر فقه و حقوق اسلامی، حقوق خانوادگی، حق برخورداری از مهریه، ویژگیهای زنان بزهدیده و راهکارهای حمایت از زنان بزهدیده بررسی میشود.
در مقدمه این کتاب آمده است: بررسی حقوق کیفری حکایت دارد که پژوهشهای جرمشناسی و مسائل حقوقی جزا بیشتر بر عناصری مانند جرم، مجرم و مجازات متمرکز بوده و در نتیجه قربانی جرم که در دوره انتقام خصوصی نقش محوری را در فرآیند تعقیب و مجازات مجرم به عهده داشت و دفاعیات اصلی را در محاکمات ایفا میکرد با گسترش دوره دادستان عمومی از نظر دور مانده و اهمیت خود را در مراحل مختلف از دست داده است.
در بخشی دیگر از مقدمه تصریح شده است: امروز با ظهور پدیده بزهدیدهشناسی شاهد رویکردی متفاوت نسبت به قربانیان جرم در گذشته هستیم و در این سیاست جدید چشماندازی نوین با عنوان حمایت از بزهدیدگان و نقش آنها در تحقق پدیده مجرمانه ظهور کرده است.
در ادامه آمده است: در این رویکرد، بزهدیده نه مانند دوره انتقام خصوصی نقش محوری دارد و نه مانند دوره دادگستری عمومی از گستره سیاست جنایی خارج شده است.
نویسنده در بخشی دیگر از مقدمه در یک تقسیمبندی کلی مبحث بزهدیدهشناسی را به بزهدیدهشناسی علمی و حمایتی تقسیم کرده است.
در این بخش تصریح شده است: پژوهش حمایت از زنان بزهدیده که از زیرمجموعه بحث حمایت از بزهدیدگان است، در فقه و حقوق اسلامی و قوانین و مقررات افغانستان حائز اهمیت است و در کاهش بزهدیدگی زنان، جبران خسارت و تسکین ناملایمات آنها مؤثر و راهگشاست. هدف از تحقیق موجود تبیین موقعیت حقوق زنان بزهدیده و راهکارهای تضمین آن با رویکرد فقهی، حقوقی به عنوان تلاش عملی در راستای بیان مقررات اسلام و سیستم حقوقی افغانستان است.
کتاب موقعیت حقوقی زنان بزهدیده در فقه و حقوق توسط عبدالکریم اسکندری به رشته تحریر درآمده و به همت انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در 400 صفحه با تیراژ هزار عدد و قیمت 10 هزار و 800 تومان منتشر شده است.