جستجو فارسی / English

بررسی و تعیین حق ارث بانوان در کتابی مستقل

تاریخ انتشار: 1391/08/07     
بررسی و تعیین حق ارث بانوان در کتابی مستقل
«ارث از دیدگاه شهیدین و محقق اول در لمعه، شرح لمعه، شرایع‌الاسلام و تطبیق آن با قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران» عنوان اثر مشترک حوریه خدایی و حسین امیدی‌خواه است. آن‌ها این اثر را با رویکرد بررسی و تعیین حق ارث بانوان نوشته‌اند.


«ارث از دیدگاه شهیدین و محقق اول در لمعه، شرح لمعه، شرایع‌الاسلام و تطبیق آن با قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران» عنوان اثر مشترک حوریه خدایی و حسین امیدی‌خواه است. آن‌ها این اثر را با رویکرد بررسی و تعیین حق ارث بانوان نوشته‌اند.

حوریه خدایی، یکی از نویسندگان این اثر در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با تاکید بر لزوم بازنگری و ساده‌نویسی مفاهیم کتاب‌های قدیمی به ویژه آثار مرجع اظهار کرد: نباید اجازه دهیم این آثار مهجور بمانند.

وی درباره رویکرد اصلی کتابش گفت: در این اثر مبحث ارث را بر مبنای لمعتین نوشتیم و آن را با حقوق مدنی تطابق دادیم تا مشخص شود در تدوین حقوق مدنی تا چه حد آرای فقها را رعایت کرده‌ایم.

مدیر حوزه علمیه قبا درباره این که چرا آرای عده‌ای از فقها را بررسی کرده‌اند، عنوان کرد: در این اثر به بررسی آرای فقهایی که در این زمینه نظریات اساسی را بیان کرده‌اند، پرداختیم، بزرگانی مانند شهید اول، شهید ثانی و مرحوم محقق در کتاب شرایع. چنانچه قرار بود آرای تمامی فقها را درباره ارث در اسلام بررسی و تبیین کنیم حجم کتاب بیش از هشت جلد می‌شد!

استاد حوزه و دانشگاه تعیین حق ارث بانوان را رویکرد اصلی کتاب یاد کرد و گفت: در این زمینه با بررسی آرای فقهای قرن هشتم هجری و آرای آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران درباه میراث زوجه حقوق مدنی ارث بانوان را بیان کردیم.

خدایی اظهار کرد: در تداوم این پژوهش‌ها تصمیم دارم کتابی درباره عقد متعه و حقوقی که زن در عقد متعه(ازدواج غیردایم) دارد با استناد به آرای فقهای صدر اسلام و فتاوی جدید تالیف کنم.

دکترای رشته فقه و اصول در این باره توضیح داد: با مطالعه آرای فقهای صدر اسلام مشاهده کردم که همه آن‌ها در فتاوی خود بر این نکته قائلند که زن در عقد غیردایم نیز سهم ارث دارد و نفقه نیز به او تعلق می‌گیرد اما با بررسی آثار فقهای قرون هفتم و هشتم اسلام به بعد در می‌یابیم که آن‌ها به این نکته اعتقاد داشتند که در ازدواج‌های غیردایم ارث و نفقه به زنان تعلق نمی‌گیرد. از این رو تصمیم دارم با تالیف کتابی در این حوزه به بررسی و تطبیق آرای فقهای جدید و قدیم بپردازم.

خدایی در کتاب «ارث از دیدگاه شهیدین و محقق اول در لمعه، شرح لمعه، شرایع‌الاسلام و تطبیق آن با قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران» با بررسی علت تفاوت ارث زن و مرد، شرایط ارث‌بردن زن و شوهر را می‌کاود و موانع ارث را در مواردی مانند کفر، قتل، رقیب(بندگی)، لعان، حمل، غیبت منقطعه(مفقودالاثربودن) و حاجب بازگو می‌کند. وی در پایان تحقیقاتش فتوای جدید حضرت آیت‌الله خامنه‌ای را درباره ارث بانوان عنوان می‌کند.

نخستین چاپ کتاب «ارث از دیدگاه شهیدین و محقق اول در لمعه، شرح لمعه، شرایع‌الاسلام و تطبیق آن با قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران» را انتشارات غنچه با شمارگان هزار نسخه در 207 صفحه رقعی منتشر کرده است.

اشتراک گذاری:
نظرات
اطلاعات تماس

مرکز قم: بلوار غدیر ، کوچه 10 ، پلاک 5
 تلفـن:  58-32603357 (025)
 فکس:  32602879 (025)
دفتر تهران: بلوار کشاورز ، خ نادری ، ک حجت دوست ، پ 56
 تلفـن:  88983944 (021)
 فکس:  88983944 (021)
دسترسی سریع

سامانه آموزش مجازی
کتابخانه
بانک محتوای علمی
کتابخانه دیجیتال
فصلنامه مطالعات جنسیت و خانواده
شبکه های اجتماعی

ایتا بله آپارات