حضرت آیتالله جوادی آملی در دیدار مدیر و اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده وابسته به مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران با بیان این که با پیروزی انقلاب اسلامی دروازه علمی و معنوی ایران به روی شرق و غرب باز شد، اظهار داشتند: رهآورد این ارتباط از نظر علمی، حسی و تجربی قابل بررسی است.
ایشان با بیان این که محور بحث در انسانشناسی، علوم تجریدی است، افزودند: آنچه به خورد ما دادند و یا به دنبال آن رفتیم، علوم تجربی صرف بود و چه بسیار همایشها که به بیماریهای مشترک بین انسان و دام اختصاص یافت، اما باید بدانیم که ما به دنبال انسانپروری هستیم.
این مرجع تقلید ادامه دادند: موضوع بحث انسانپروری، خلیفةاللهی است؛ حرمتی که قرآن برای انسان قائل شد این بود که فرمود میخواهم «خلیفه» تعیین کنم و نفرمود میخواهم «خلیف» تعیین کنم؛ «ه» در کلمه«خلیفه» مربوط به تانیث نیست، «ه» مبالغه است، مانند علامه؛ یعنی باید خیلی جانشین باشد، البته انبیا و اولیا قله خلافت را دارند و سایر انسانها سایر مراحل خلافت را کسب میکنند.
حضرت آیتالله جوادی آملی تاکید کردند: در انسانپروری، طرح و برنامه در درجه اول اهمیت است و بعد اجرائیات.
معظم له با اشاره به این که نیمی از جامعه را بانوان تشکیل میدهند، افزودند: مردان جامعه همان احتیاجاتی را دارند که زنان دارند و به منظور پرهیز از اختلاط، باید خانمها اداره امور مربوط به خود را به دست گیرند و تمام نیازهای مربوط به زنها را خود زنها انجام دهند.
ایشان با بیان این که خانمها باید مطالبات خود را بفهمند، اظهار داشتند: زنان باید این واجب مطلق را که مقدمات آن تحصیلی است، به دست آورند و این مطالبه رسمی جامعه زنان شود.
این مفسر بزرگ قرآن کریم خاطرنشان کردند: مادر شدن مسئولیتی بر عهده زنان است و دولت باید در این راه گام بردارد.
معظمله گفتند: آباد کردن زمین به داشتن فرزند صالح و سالم است، این مطالبه خدا از ما است که راه آن نیز برای ما مشخص است.
ایشان با اشاره به مسئولیت خانوادهها و دولت در تکثیر نسل، اظهار داشتند: اگر دولت در تکثیر نسل مسئول است، باید تمام جوانب آن را در نظر بگیرد.
این مرجع تقلید با اشاره به وعده قرآن به حضرت نوح، یادآور شدند: قرآن میفرماید "اگر راه راست را پیش گرفتید و به بیراهه نرفتید، خداوند شما را با اولاد یاری میکند"؛ طریقه استفاده از این مدد استغفار است.
حضرت آیتالله جوادی آملی با بیان این که سکینت و آرامش روحی جامعه بر عهده زنان است، ادامه دادند: اگر زن نتواند سکینت جامعه را تامین کند، رسالت الهی خود را انجام نداده است.
این مرجع تقلید با اشاره به حدیثی از حضرت زهرا(س) که زینت زن را در دیده نشدن او از سوی مرد نامحرم و او از سوی هیچ مرد نامحرمی بیان کرده است، گفتند: معنای این سخن آن نیست که زن از منافع جامعه محروم شود، بلکه آن است که همه کارهای خود را به وسیله خود انجام دهد.
حضرت آیتالله جوادی آملی کلمه «استعمار» را یکی از مقدسترین واژههای قرآنی دانست که اکنون به صورت نحسترین کلمات درآمده است، افزودند: استعمار قرآنی به این معنا است که خداوند همه امکانات و هوش و خرد را به انسان عطا کرد و سفرهای را برای انسان چید، تا انسان زمین را آباد کند، بیگانهای را در این سفره راه ندهد و خود آقا و سرور خود باشد.
حضرت آیتالله جوادی آملی با اشاره به فرار مغزها از کشور به دلیل برخی کمبودها، گفتند: اگر در کارهای اجتماعی که واجب کفایی است کوتاهی کنیم همه در روز قیامت مسئولیم.
حضرت ایت الله جوادی آملی با اشاره به حدیثی از امیر مومنان علی(ع) گفتند: مال و ثروت، نعمت خوبی است، اما داشتن آن کمال نیست
در ابتداي اين ديدارحجت الاسلام والمسلمين محمدرضا زيبائي نژاد مسئول مرکز تحقیقات زن و خانواده ضمن گزارشي از فعاليتهاي15ساله اين مرکز اضافه کرد:: این مرکز در مباحث تخصصی زن و خانواده به پرسشهای روز پاسخ میدهد.
وي در ادامه گفت: اين پرسش در مورد دغدغه فرزندآوري مطرح است که چگونه میتوان زنان را به انجام وظایف مادری و فرزندآوری دعوت و ترغیب کرد؟
زیبایینژاد با بیان اینکه مهمترین خلا در مسئولیت مادرانه خلا فرهنگی است، افزود: جامعه به سمت تسلط فردگرایی در حال حرکت است، زندگی در زمان حال و کمرنگ شدن نگرش آیندهنگرانه از مختصات این فرهنگ است.
مسئول مرکز تحقیقات زن و خانواده با بیان اینکه تحولات فرهنگی، مردان و زنان را با خود درگیر کرده است، ادامه داد: زنان و مردان متدین با این موضوع مواجه هستند که برای تربیت فرزند مقدورات کافی ندارند و رسانهها، آموزش و پرورش و نهادهای رسمی و غیررسمی اقتدار را از خانوادهها گرفتهاند.
وی با بیان اینکه شکاف بین دو نسل انگیزه را برای فرزندآوری کاهش داده است، ادامه داد: زوجها با این پرسش مواجه هستند که آیا در فضایی که مطمئن نیستند فرزندشان صالح شود، آیا فرزندآوری عملی مثبت است.
حجتالاسلام والمسلمين زیبایینژاد تزلزل بنیان خانواده را یکی از ویژگیهای عصر کنونی دانست و افزود: هرچه این تزلزل بیشتر میشود، تمایل برای فرزندآوری کمتر میشود. وی با بیان اینکه توجه به استانداردهای بدن در حال متحول شدن است، تصریح کرد: زنها تصور میکنند با فرزندآوری از چشم شوهر خود میافتند.
مسئول مرکز تحقیقات زن و خانواده اظهار داشت: پرسشی که در عرصه فقه مطرح است این است که در این شرایط نگاه دین در مقیاس کلان در فرزندآوری و در نگاه خرد و در خانوادهها به این موضوع چیست؟ حجتالاسلام والمسلمين زیبایینژاد یادآور شد: همايش سالانه مرکز تحقیقات زن و خانواده 10 اردیبهشت با موضوع مادري در تهران برگزار خواهد شد.