کتاب ترویج فرهنگ حیا از فصلهایی مانند ترویج فرهنگ حیا با تأکید بر نقش رسانه ملی، جنبههای گوناگون حیا و نقش تربیتی آن، کاربرد تحقیق در سازمان صدا و سیما، واکاوی مبانی دینی حیا مداری، جنبههای گوناگون حیا و نقش تربیتی آن، جنبههای گوناگون حیاورزی و آثار تربیتی حیامداری تشکیل شده است.
فصل اول افزون بر تبیین مفهوم حیا و مفاهیم مشابه و مخالف آن، به بررسی و تحلیل مبانی قرآنی و روایی آن می پردازد. در فصل دوم پس از شناسایی جنبههای گوناگون حیاورزی، نقش تربیتی و آثار فردی و اجتماعی آن بررسی میشود و در فصل سوم، موضوع حیاورزی در حوزه کار رسانه ملی، آسیبشناسی و سپس در فصل آخر راهکارهای برنامهای و محتوایی برای ترویج فرهنگ حیا ارائه شده است.
نویسنده این کتاب معتقد است برای حفظ سلامت جامعه و گسترش معنویت در آن، باید به ترویج و نهادینهسازی فرهنگ حیاورزی پرداخت که در این خصوص هر یک از نهادها و سازمانهای مذهبی، فرهنگی و اجتماعی به نوبه خود سهم دارند؛ اما در این راستا رسانه ملی باید سهم فراوانی داشته باشد که نه تنها سبب از بین رفتن ارزشهای اخلاقی در جامعه نشود؛ بلکه باید در مقابله با بیحیایی و ترویج فرهنگ حیامحوری قدمهای اساسی بردارد.
رسانه ملی برای رسیدن به این مطلوب باید با نگاهی کارشناسانه و رویکردی منصفانه به آسیبشناسی برنامههای خود بپردازد و با شناسایی و شناساندن کاستیها و نارساییها، درصدد اصلاح عملکرد آن برآید تا از این طریق فرهنگ حیا را در جامعه گسترش دهد.
یکی از عرصههای مهم در حوزه رسانههای گروهی، بحث درباره اصول و مفاهیم پایهای و ارزشی، مانند حیا، عفت، غیرت، متانت و وقار است. بیتردید، امروز تلویزیون در عرصه رسانههای گروهی پیشتاز است و روز به روز بر قدرت آن افزوده میشود. تلویزیون مهمترین محمل برای طرح موضوعات اخلاقی و در عین حال بهترین وسیله برای شکستن حریمهای اخلاقی و حیاگریزی است و عاملی اثرگذار در تغییر رفتار و منش افراد دنیای معاصر به شمار میرود.
فیلمها و مجموعههای تلویزیونی، بخش مهمی از برنامههای تلویزیون را تشکیل میدهد که مخاطب گسترده داشته و بر آنها اثر میگذارد.
هدف این تحقیق علاوه بر واکاوی و تبیین مفهوم حیا و بررسی مبانی قرآنی و روایی و نقش تربیتی آن بررسی تصویری است که رسانه ملی از حیاورزی و حیاگریزی به مخاطبان ارائه میدهد. سرانجام براساس یافتههای تحقیق، راهکارهای قابل اجرا در برنامههای رسانه ملی مطرح خواهد شد.
کتاب «ترویج فرهنگ حیا» توسط اباذر افشار و رقیه افشار تألیف و به همت مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما منتشر شد.