كتاب «عناوين ثانوی و حقوق خانواده» كه به قلم فرجالله هدايتنيا به نگارش درآمده و عناوين ثانوی و ارتباط آن با حقوق خانواده و تحولات حقوق خانواده را مورد بررسی و ارزيابی قرار میدهد، به همت پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی منتشر شد.
بنا بر اين گزارش، در اين كتاب عناوينی چون ضرر و حرج و نظاير آن كه اصطلاحاً عناوين ثانوی خوانده میشود و فقه و حقوق تحت تأثير آنها دگرگونی چشمگيری میيابد و از ظرفيت بالاتری برخوردار میشود، مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنين اين كتاب به دليل تبيين موضوع مورد نظر و كاركردهای آن، به ويژه در حقوق خانواده، و نيز بررسی سازوكار قانونگذاری بر مبنای عناوين ثانوی از اهميت زيادی برخوردار است و میتواند پارهای از نيازهای حكومت اسلامی در بخش تقنين و قضا را تأمين كند.
اين كتاب در چهار بخش تدوين شده است و در بخش اول آن، ذيل عنوان «مبادی و مبانی»، به مهمترين مباحث پايهای تحقيق توجه میشود. در اين بخش به ترتيب مباحث مفهومشناسی، مصداقهای عناوين ثانوی، سنجههای شناسايی عناوين و احكام ثانوی، مبانی عناوين ثانوی، و شرايط اثرگذاری عناوين ثانوی مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
در بخش دوم كاركردهای عناوين ثانوی در حقوق خانواده بررسی شده است. كاركرد سلبی و ايجابی عناوين ضرر و حرج، كاركرد سلبی و ايجابی عنوان شرط و كاركرد سلبی عناوين اكراه و اضرار فصلهای سهگانه بخش دوم اين كتاب هستند.
تقنين قواعد ثانوی در حقوق خانواده عنوان بخش سوم كتاب است كه در آن پيشينه و تحولات عناوين ثانوی در حقوق خانواده، نحوه تكوين قواعد ثانوی در حقوق ايران و بايستههای تقنين قواعد ثانوی مورد مطالعه قرار گرفته است.
در بخش چهارم و بخش پايانی كتاب نيز عناوين و احكام ثانوی در حقوق خانواده مورد بررسی و ارزيابی قرار گرفته است. عناوين ثانوی و تشكيل خانواده، عناوين ثانوی و روابط زوجين، عناوين ثانوی و انحلال خانواده، عناوين ثانوی و حقوق محجورين عناوين فصلهای بخش پايانی هستند.
يادآور میشود، كتاب «عناوين ثانوی و حقوق خانواده»، به قلم فرجالله هدايتنيا، با شمارگان 1000 نسخه، در 488 صفحه و با قيمت 210 هزار ريال توسط انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی منتشر شده است.