به گزارش روابط عمومي مرکزتحقيقات زن و خانواده؛ شماره چهل وچهارم دوماهنامه علمي، فرهنگي حوراء با موضوع «تحولات جمعيتي ايران» منتشرشد.
دربخش نگاه ويژه اين شماره آمده است؛ مدرنيته در حال نشان دادن چهره واقعي خويش به جامعه بشري است و آهسته آهسته جوامع انساني را به مردابي فرو ميکشد که بيرون رفتن از آن آسان نيست. بسياري از تأثيرات به جاي مانده از گفتمان مدرن، مانند تحولات جمعيتي را نميتوان در کوتاه مدت و بدون تحوّل درنظام معنايي اصلاح کرد.
بحث درباره جمعيت اين جهت حائز اهميت و قابل بررسي ميباشد که جمعيّت، عاملي برجسته و اثرگذار در بسياري از مسائل فرهنگي و اجتماعي و اقتصادي و سياسي است. لذا دست نيافتن به تصويري روشن از تحوّلات جمعيّتي و علّتها و پيامدهاي آن و عدم اتخاذ روشي نظاممند با اين مسئله باعث افزايش نگراني در جامعه کارشناسي کشور شده است.
از اين رو بررسي نگرشها و گرايشها و روشها در رويارويي با اين مسئلة اجتماعي ميتواند برخي از كاستيها را آشكار كند. در سخن پاياني اين بخش آمده است؛ تحوّلات جمعيّتي ايران همسو با تحوّلات جهاني، امّا با آهنگي شتابندهتر رخ دادهاست. اگر اين تحوّلات با تغييرات ديگري كه دامنگير خانوادة ايراني شده، در كنار هم ديده شوند، بر نگرانيها ميافزايند. شناخت درست و تحليل جامع اين پديده، پيششرط بنيادين براي دستيابي به سياستها و راهبردهاي درست جمعيّتي است. نگراني جامعة علمي كشور آن است كه نهادهاي سياستگذار و قانونگذار و برنامهريز، براي پاسخ به درخواست رهبر معظّم انقلاب، پيش از دستيابي به شناخت و تحليلي جامع، به تصميمات شتابزده و كمبازده دست زنند و كشور را دچار هزينههايي كنند.
نگراني ديگر آن است كه انگيزة تدوين اسناد راهبردي براي افزايش جمعيّت، نظام را از آمادهشدن براي روبهرويي با جامعهاي با رشد منفي جمعيّت و پيامدهاي اجتماعي و اقتصادي و فرهنگي و سياسي آن بازدارد. بايد به فهرست نگرانيها، پيگيري سياستهاي جمعيّتي با واردكردن ضربههاي رواني به مردم يا در پيش گرفتنِ رويكردهاي دولتسالارانه را نيز افزود.آنچه بايد بر آن پافشاري كرد، ضرورت دخالت و مشاركت همگاني مردم در اين روند است.
مصاحبه با دکتر علي انتظاري، عضو هيئت علميدانشگاه علامهطباطبائي، پيرامون «نيازبه نيروي انساني مبناي سياستهاي جمعيتي» و دکتر محمدميرزايي عضوهيئت علمي دانشگاه تهران دربارة «نرخباروري تنها معضل جمعيت کشور » و دکترمحمدجواد محمودي رئيس موسسه مطالعاتجمعيتي آسيا و اقيانوسيه پيرامون«جمعيت ايران؛ مسائل و سياستها» بخش گفتگوي اين شماره را به خود اختصاص داده است. اين شماره در بخشهايي به معرفيکتاب «مباني فقهي تنظيم خانواده» وگزارشي از همايش «تغييرات جمعيتي و نقش آنها در تحولات مختلف جامعه»پرداخته است.
«جمعيت؛ دغدغهاي جهاني» و «تحولنگرش دختران نسبت به نقش مادري» و «زنان ايران و تحولات بارداري» و«تقاضاي فرزندآوري» و «ديدگاههاي مختلف درباره سياستهاي جمعيتي کشور» و «روند جمعيتي ايران؛ تهديدي بزرگ در برابر پيشرفت اسلامي-ايراني» از مقالات منتشر شده در اين شمارهاند.