بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران طی روزهای 10 تا 20 اردیبهشت در حال برگزاری است. در این گزارش با مروری بر کتابهای عرضهشده در این نمایشگاه، کتابهایی که برای اولینبار در حوزه مطالعات زنان و خانواده منتشر شدهاند، معرفی شده است.
به گزارش مهرخانه، در حوزه حقوقی کتابهای «مطالعه تطبیقی شرایط و موانع نکاح در حقوق ایران و فقه شافعیه» به کوشش حسین مریدیفر، وکیل پایه یک دادگستری؛ «وکالت در نکاح و طلاق و بررسی فقهی آن» به کوشش فاطمه کوهقمیشی توسط انتشارات ضریح آفتاب؛ «مطالعه تطبیقی حقوق زن در ادیان و مکاتب و کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان» به کوشش دکتر عکسریحسینیمقدم توسط انتشارات نگاه بینه؛ «حضانت و نگهداری اطفال بر اساس قانون جدید» که شامل نفقه و ملاقات فرزند قبل و بعد از طلاق میشود، به کوشش مهدی قرائتی عضو کانون وگلای دادگستر مرکز توسط انتشارات جاودانه؛ «مطالعه مهریه از طریق اجرای ثبت» به کوشش سید احمد باختر توسط انتشارات جنگل و «حقوق جنین با تکیع بر سلامت جسمیو روحی او» به کوشش مهدی مظفری توسط انتشارات جاودانه؛ منتشر شده است.
همچنین کتابهای «پیشگیری از جرایم جنسی» به کوشش اکبر عزیزی، قاضی دادگستری و مدرس دانشگاه توسط انتشارات خرسندی؛ «ارزش اثباتی اظهارات کودک در نظام دادرسی» به کوشش سعیده پیرولی توسط انتشارات خرسندی و«تجارت نفرت انگیز، درآمدی بر قاچاق زنان و کودکان» به کوشش سهیلا آقایی توسط نشر آخرین منجی در سال 1392؛ برای اولینبار در حوزه حقوق جزا به چاپ رسیده است.
بررسی حقوق خانواده نیز مورد توجه ناشرین بوده است. «حقوق خانواده» به قلم امید یزدی، وکیل پایه یک دادگستری توسط انتشارات آوا؛ «حقوق خانواده در آینه نمودار» در دو جلد به قلم قاسم افسران توسط انتشارات بینه؛ «قانون حمایت از خانواده مصوب 1/12/91 به همراه مجموعه قوانین خانواده و نظریههای مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه» به قلم حمید والایی وکیل پایه یک دادگستری؛ «قانون و خانواده» به قلم فردین باقری توسط مؤسسه فرهنگی طرح نوین اندیشه و «حقوق کیفری خانواده» به قلم دکتر لیلا سادات اسدی توسط انتشارات بنیاد حقوقی میزان؛ برای اولینبار در سال 92 به چاپ رسیدهاند.
در موضوع مدیریت؛ کتاب «رهبری زنان در کسب و کار» را که شامل 99 راهبرد برای آموزش زنان در زمینه تبدیل مهارتهای ذاتی به ابزارهای اثربخش رهبری سازمانی است، سازمان فرهنگی افرا منتشر کرده که نویسنده آن دکتر لویز پی فرنکل و مترجم آن سارا پنجیزاده است.
در حوزه اجتماعی نیز کتابهای «جامعهشناسی حقوق زن» به قلم دکتر محمدحسن بردبار توسط نشر دانشگران محمود؛ «جامعهشناسی سلیقه» به قلم یوکا گرونو، با ترجمه مسعود کیانپور توسط انتشارات مرکز؛ «جامعهشناسی تاریخی ازدواج» به قلم دکتر محمدمهدی لبیبی و لیدا حیدری توسط نشر علم؛ «بررسی آسیبهای اجتماعی: روسپیگری» به قلم سعید مدنی قهفرخی توسط نشر یادآوران؛ «زنان، برتر از مردان» به قلم حبیبالله حسامی توسط نشر نوید شیراز؛ «جنسیت در آرای اخلاقی از قرن سوم پیش از اسلام تا قرن 4» به قلم فاطمه صادقی توسط انتشارات نگاه معاصر؛ «آشپز و آشپزخانه؛ پژوهشی انسانشناختی در تاریخ اجتماعی هنر آشپزی» به قلم علی بلوکباشی توسط نشر فرهنگ جاوید؛ «پرسهزنی و زندگی روزمره ایرانی» به قلم عباس کاظمی توسط نشر فرهنگ جاوید؛ «وضعیتسنجی پوشش و آرایش ایرانیان» به قلم منصور واعظی توسط کتاب نشر و «مد و سلیقه» به قلم مسعود کیانپور توسط نشر مرکز؛ منتشر شده است.
انتشارات جامعهشناسان کتابهای «تأثیر جنسیت بر اشتغال زنان» به قلم فهیمه ملکزاده؛ «فرهنگ واژگان مطالعات زنان» به قلم رقیه شکاری؛ «روایت دختران از زندگی دانشگاهی» به قلم سمیه فریدونی و «دایرهالمعارف خانواده»؛ شامل نظریهها و روشها، به قلم ورن ل. بنگستون و الن س.اکاک با ترجمه عالیه شکربیگی و شهلا مهرگانی را در نمایشگاه کتاب برای اولینبار منتشر کرده است.
در حوزه مدیریت شهری انتشارات تیسا (سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران) سه کتاب «شهر کودکانه» با ترجمه پیمان ضیایی درباره شهرهای دوستدار کودک؛ «درآمدی بر روایت زنانه از شهر» به کوشش سارا نادری و «مدیریت شهری و خانواده» به کوشش امید علیاحمدی را منتشر کرده است.
دو کتاب «دانستنیهای بیمه برای خانواده» به قلم علیاعظم محمدبیگی و «تحلیل اقتصادی حقوق خانواده» که ترجمه و تألیف گروه مترجمان است، توسط نشر دنیای اقتصاد در نمایشگاه کتاب تهران به عرضه در آمده است.
در حوزه دین کتابهای «کنترل جمعیت از دیده گاه اسلام» به کوشش فرجالله نادری توسط نشر بوستان کتاب، «نگاهی به مسائل حضانت از نظر فقه و دین» به کوشش سمیه صادقی توسط مؤسسه علمی و تحقیقی مکتب نرجس، «چهل حدیث: فرزند بیشتر» به کوشش احمد رمضانی توسط نشر زائر منتشر شده است.
در حوزه عفاف و حجاب «طرح جامع تحقق راهکارهای اجرایی گسترش عفاف و حجاب» به کوشش منصور واعظی توسط کتاب نشر؛ «عفاف و حجاب» به کوشش سید مجتبی رضوی طوسی و لیلا باقری توسط پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ «حیا؛ چیستی و عوامل کاهش آن» به کوشش زهرا بهزادی توسط نشر بوستان کتاب و «عفاف در گستره زندگی» به کوشش محسن فتاحیاردکانی توسط نشر بوستان کتاب؛ به نمایشگاه کتاب رسیده است.
در حوزه تاریخ اسلام نشر علم کتابی با عنوان «شهربانو: بازکاوی و پژوهشی درباره همسر امام حسین(ع) و مادر امام سجاد(ع)» به قلم ناهید طیبی؛ کانون اندیشه جوان کتابی با عنوان «نقش تاریخی زن از دیدگاه قرآن» به قلم سید ابراهیم حسینی؛ انتشارات کویر کتابی با عنوان «زن در تاریخ اسلام: قرن 7 تا 13» مجموعه مقالاتی به قلم دکتر نزهت احمدی عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا؛ نشر روضهالعباس کتابی با عنوان «پرسشهای مردم و پاسخهای حضرت فاطمه» به قلم محمد قاضیزاهدی و ترجمه رحیمیان؛ و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی «دانشنامه فاطمی» را در سه جلد زیر نظر علیاکبر رشاد منتشر کرده است. لازم به ذکر است که دو جلد دانشنامه فاطمی به حیات و منزلت شخصیت فاطمی و یک جلد آن به حکمت و معارف فاطمی اختصاص دارد و با هدف تبیین جامع ابعاد زندگی حضرت زهرا (س) بهمنظور الگوگیری زن مسلمان امروزی نوشته شده است.
همچنین کتابهای «زن و مرد» به قلم علی صفاییحائری توسط کتاب نشر؛ «تدبر در ساخت بیت» به قلم احمدرضا اخوت توسط انتشارات قرآن و اهل بیت؛ «رمز خوشبختی بانوی مسلمان» به قلم هناء عبدالعزیز الصنیع و ترجمه سیده ماهرخ قریشی و سونیا بندی توسط نشر احسان نیز در نمایشگاه کتاب به عرضه رسیده است.
نشر آرما کتابهای داستانی «بهم میاد؟!» به قلم رنده عبدالفتاح و ترجمه محسن بدره؛ «عشق زیر روسری» به قلم شلینا زهرا جان محمد و ترجمه محسن بدره و «مسجد پروانه» به قلم جی.ویلو ویلسون و ترجمه محسن بدره که به سرنوشت سه دختر مسلمان در اورپا و مصر اختصاص دارد و همچنین کتابهای تحلیلی «حجاب با حجاب» و «سبک زندگی: نگاهی به زندگی دینی مسلمانان ایرانی» را به قلم محمدرضا زائری منتشر کرده است.
در حوزه روانشناسی کتابهای «جنسیت و مغز» تفاوتهای واقعی مغز زنان و مردان» به قلم دکتر آن مویر و ترجمه مهدی قراچهداغی توسط نشر درسا؛ «تحلیل جنسیت» به قلم دکتر عباس محمدیاصل توسط انتشارات سفیر اردهال؛ «رازوری زنانه» با ترجمه فاطمه صادقی، مهدی مجتهدی، هما مداح، حسین ورجاوند، علی عبدی، یاشار گرمساری توسط نشر نگاه معاصر؛ «تفاوتهای جنسیتی را جدی بگیریم» به قلم استون ای. رودز و ترجمه معصومه محمدی و ویراستاری دکتر سعید جانبزرگی توسط پژوهشگاه حوزه و دانشگاه؛ «اصول تعلیم و تربیت کودک از منظر مکتب اسلام و علم روانشناسی» به قلم دکتر اکبر رنجبرزاده و فاطمه بیدی توسط نشر آوای نور؛ «اختلالات عاطفی- رفتاری کودکان و نوجوانان» با ترجمه دکتر باقر غباریبناب و دکتر محمود میرنسب؛ «کمک به کودکان آزاردیده و آسیبدیده؛ تلفیق رویکردهای مستقیم و غیرمستقیم» به قلم الیانان گیل، ترجمه مهرزاد فراهتی و با مقدمه دکتر غلامعلی افروز توسط نشر ارجمند؛ «سلامت روانی زنان» به قلم مری وی. سی من و ترجمه مریم عمیدی و دیگران توسط نشر هرمس و «بیماریهای روانپزشکی برای خانواده» توسط نشر ارجمند به چاپ رسیده و برای عرضه در نمایشگاه آماده شده است.
در حوزه خانوادهدرمانی و مشاوره؛ کتابهای «زوج پرتعارض؛ رفتاردرمانی دیالکتیکی برای رسیدن به آرامش، صمیمیت و تفاهم در روابط زناشویی» نوشته آلن فروزتی و ترجمه مهناز غیاثی و مرضیه پورصالحی توسط نشر کتاب ارجمند؛ «راهنمایی گامبهگام خانواده درمانی» نوشته فرانک داتیلیو و آرتو جانگسما و ترجمه دکتر فریده عامری توسط نشر فراروان؛ «آسیبهای روانی خانواده؛ برگرفته از دیدگاه روانشناسی، مشاوره و اسلام» نوشته دکتر مهرانگیز شعاع کاظمی عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا؛ «مشاوره و درمان مسائل زن و شوهری» نوشته لین لانگ و مارک یانگ و ترجمه دکتر علی محمدنظری عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی و دیگران توسط نشر آوای نور؛ «مشاوره طلاق» نوشته شهربانو قهاری و جعفر بوالهری توسط نشر قطره و «رفتاردرمانیشناختی زوجها و خانواده، راهنمای متخصصین بالینی» نوشته فرانک ام.داتیلیو و آرون تی.بک و ترجمه دکتر فرهاد اصغری و دیگران توسط نشر آوای نور منتشر شده است.
در حوزه هنر؛ کتابهای «راز نگار؛ پژوهشی در تصویر زنان در سده سیزدهم» نوشته مریم لاری توسط پژوهشکده هنر؛ «بازیگری زن در آینه شریعت» توسط نشر مرسل و «تصویر زن در نگارگری» نوشته سیده راضیه یاسینی توسط انتشارات علمی و فرهنگی در نمایشگاه کتاب به عرضه در آمده است.
در حوزه تاریخی؛ کتاب «سرگذشت شاهزاده خانم ایرانی، همراه با ملاحظاتی پیرامون سرگذشت شاهزاده خانم ایرانی و تاجالسلطنه» به قلم مسعود کوهستانینژاد توسط نشر دنیای اقتصاد به چاپ رسیده است که سرگذشت زهرا تاجالسلطنه دختر ناصرالدینشاه قاجار است و کتاب «کاترین کبیر» به قلم رابرت ک.ماسی و ترجمه طاهره صدیقیان توسط نشر کتابسرای تندیس منتشر شده است که سرگذشت یک شاهزاده جوان و گمنام آلمانی است. همچنین کتاب «نخستین فرعون مؤنث حتشپسوت» به قلم پاملا دل و ترجمه فاطمه شاداب توسط نشر ققنوس؛ عرضه شده است.
در حوزه ادبیات داستانی و نویسندگی زنان؛ نشر قطره کتابهای «شوخیهای دختران حوا» نوشته محسن سلیمانی؛ «آفتاب در مه» نوشته پیمانه روشنزاده؛ «به هایهای خندیدن» نوشته مرجان فولادوند؛ «گذر از کوچه رندان» نوشته فروزنده عدالت، نشر نگاه کتاب «کشور چهاردهم» نوشته الهام فلاح، انتشارات ققنوس کتابهای «زهتاب» نوشته زهره جمشیدی؛ «این جا همه چیز موقتی است» نوشته تکتم توسلی؛ «ما در عکسهای زندگی میکنیم» نوشته پریناز رئیسی؛ «انگار کمی مرده بودم» نوشته مهیندخت حسنزاده؛ «سامار» نوشته الهام فلاح؛ «درختم دلشوره دارد» نوشته فریده خرمی؛ «زمان منفی» نوشته هدا عربشاهی؛ «هیچکس مقصر نیست» نوشته سارا حسنزاده؛ «کوچه پریدخت» نوشته نازلی جمالپناه؛ «عبور معطر» نوشته نارسیس زهرهنسب؛ «خیالبازی» نوشته ساناز سیداصفهانی؛ «قطار در حال حرکت است» نوشته میترا داور، نشر مرکز کتابهای «موقعیت بیگانه؛ یگانه زن اول» نوشته غوغا بیات؛ «بعد از پایان» نوشته فریبا وفی، نشر ثالث کتاب «دفترچه تلفن من» نوشته فاطمه جعفریان، نشر افق کتاب «اعترافات تکاندهنده یک ماما» نوشته دایان چمبر لین، ترجمه الهه صالحی، نشر کتاب نیستان «زن درون آل پاچینو» نوشته فرید حسینیان تهرانی و نشر شاهد «من و پسرهایم، دلنوشتههای زهرا اکبری، مادر شهید حسن ترزبان» را منتشر کرده است.
در حوزه شعر و شاعران زن انتشارات نگاه؛ کتابهای «گنجشکهای از صدای بلند میمیرند» اشعار فریده نصوحی، «سپیدار نوسال گواه است» اشعار ماه گل مهر و انتشارات فصل پنجم؛ ناشر تخصصی شعر، کتابهای «کفشهای سفید میپوشم» اشعار شیما شاهسواران احمدی، «زخمهایم را لاک بزن» اشعار بیتا رضوی، «کلاغها میخندند» اشعار خدیجه بهارینژاد، «اذان به افق نیزه» اشعار سعیده اصلاحی، «سیب و سرسره» اشعار پروانه بهزادی، «نفرین شبدرها» اشعار سمیرا عکاشه، «رأس ساعت مرگ» اشعار طیبه بقایی، «یک بعدازظهر ناخوانده» اشعار رؤیا باقری، «صدفها آبستن مروارید میشوند» اشعار صدف درخشان، «هفت پیادهرو هفت لبخند» اشعار راضیه ایمانزاده، «شعر هم حرفی برای گفتن نداشت» اشعار مریم ملکدار، «فرود هیچ پرندهای اضطراری نیست» اشعار منیره حسینی،«گندم و سیب دروغ» اشعار نیلوفر لاریپور و «آویشن و اندوه» اشعار پانتهآ صفایی را در نمایشگاه به عرضه رسانده است.
همچنین کتاب «مسیر صلح» توسط انتشارات کلهر و به همت پوپه مهدوینادر برای اولینبار در نمایشگاه کتاب منتشر شده است که خاطرات اولین زن جوانی است که با دوچرخه و کولهپشتی به دور دنیا سفر کرده است.