به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات زن و خانواده سیزدهمین بیانیه سالانه این مرکز با عنوان «مناسبات حاکمیت و خانواده» منتشر شد.
این بیانیه با نگرشی عینی به تحولات خانواده و دیدگاههای مختلف در این زمینه در سالهای اخیر، به بررسی یکی از دیدگاههای موجود مبنی بر دخالتهای دولتی و رویكردهای دولتسالارانه پرداخته و در این مسیر به این سؤالات که چه توصیف و تحلیلی از مناسبات دولت و خانواده ایرانی میتوان ارائه داد؟ مناسبات كنونی دولت و خانواده ایرانی چه پیامدهایی دارد؟ ضرورت اصلاح مناسبات كنونی چیست و اصلاح مناسبات دولت و خانواده نیازمند چه تلاشهایی است؛ پاسخ گفته است.
در این بیانیه آمده است: با وجود موفقیتهای چشمگیر جامعهی ایران در دوران انقلاب اسلامی، تحوّلات خانواده از دههی هفتاد به این سو، در مجموع نگرانكننده است. بخشی از این تحولات ریشه در عواملی با مقیاس جهانی دارد و با كلیدواژهی «جهانیشدن» توضیح داده میشود، اما میتوان صورتبندی دیگری نیز ارائهكرد كه بخش قابل توجهی از این تحوّلات را معلول «مناسبات دولت و خانواده» میداند.
«دولت به معنای حاكمیت» در اصطلاح مدرن آن گرچه با یك نگاه میتواند ظرفیتی در دست نظام ولایی و جامعهی اسلامی برای تحقّق بخشی از آرمانها باشد، اما در نگاهی دیگر خود، یك «مسئله» است كه میتواند در دستیابی به آرمانهای مورد نظر، نابسامانی ایجاد كند. پس به موضوع دولت و تأثیرات فرهنگی و اجتماعی آن در ایران، باید نگاهی دوباره كرد و نباید تحقّق همهی آرمانها را از آن انتظار داشت. میتوان به مسجد و نهادهای اجتماعی و خانواده بهعنوان ظرفیتهای ناشناخته، بیش از گذشته توجّهكرد.
در این بیانیه تأکید شده است که «دولت» در مباحث مطرح شده نه به معنای قوهی مجریه، بلکه به معنای امروزی آن در علوم سیاسی و اجتماعی است؛ یعنی مجموعه نهادهای حاکمیتی که قوای سهگانه، نهادهای سیاستگذار و نیروی نظامی و انتظامی و دیگر نهادهای حاکمیتی را در بر میگیرد. البته به دلایلی که در متن بیانیه ذکر شده است، منصب «ولایت فقیه» در دامنهی عنوان «دولت» به مفهوم مدرن آن جای نگرفته است.
علاقهمندان به تهیه این بیانیه میتوانند به صفحه آثار پایگاه اینترنتی مرکز تحقیقات زن و خانواده به نشانی http://wrc.ir/?action=Shop.Home&BrandID=4 مراجعه کنند.